Pe muchie de cuțit: un distrugător american a fost la un pas de coliziune cu un vas de război chinez, într-o zonă maritimă periculoasă

Data publicării:
USS-Decatur

O navă de război chineză s-a apropiat „în mod periculos” de un distrugător american, în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, obligându-l să-şi modifice direcţia, a anunţat un reprezentant al Marinei americane (US Navy), relatează News.ro, care citează AFP.

Distrugătorul lansator de rachete USS Decatur efectua duminică ceea ce armata americană numeşte o „operaţiune pentru libertatea navigaţiei”, trecând la o distanţă de 12 mile marine (22,2 kilometri) de recifurile Gaven şi Johnson, în arhipelagul Spratly.

Această distanţă este în general recunoscută constituind limita apelor teritoriale ale unei mase terestre.

Insulele Spratly sunt revendicate de Beijing, care a construit aici infrastructuri militare, dar şi de către Filipine şi Vietnam.

Beijingul consideră drept teritoriul său naţional aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional din 2016 care nu i-a dat dreptate. Diverse părţi ale zonei sunt revendicate, de asemenea, de Malaezia, Brunei şi Taiwan.

În cursul operaţiunii, distrugătorul chinez Luyang s-a apropiat de USS Decatur în mod „agresiv”, „periculos şi neprofesionist”, a declarat comandantul Nate Christensen, un purtător de cuvânt al Flotei americane la Oceanul Pacific (US Pacific Fleet).

Vasul chinez s-a apropiat la cel puţin 45 de yarzi (41 metri) de distrugătorul Marinei americane şi l-a îndemnat „să părăsească zona”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Bastimentul american a fost nevoit „să manevreze, pentru a evita o coliziune”.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării a declarat că vasul său a transmis vaporului american, intrat „fără autorizaţie” în zonă, „un avertisment” şi i-a cerut să plece.

Acest comportament „ameninţă grav suveranitatea şi securitatea Chinei, avariază grav relaţiile între China, Statele Unite şi armatele lor şi aduce o gravă atingere păcii şi stabilităţii regionale”.

Acest incident are loc într-un context al unor relaţii foarte tensionate între Washington şi Beijing, care se scufundă  într-un conflict comercial ce se poartă prin lovituri de taxe mavale punitive impuse unor mărfuri în valoare de miliarde de dolari.

Secretarul amrican al Apărării Jim Mattis şi-a anulat luni o vizită prevăzută în China în cursul lui octombrie, în vederea unor discuţii pe tema securităţii cu omologul său chinez Wei Fenghe.

După ce generalul chinez nu şi-a făcut loc în program pentru această vizită, Departamentul american al Apărării a decis să anuleze vizita, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pentagonului.

viewscnt

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri