Pedeapsa maximă pentru tânărul de 22 de ani care a deschis focul într-o moschee din Norvegia și și-a ucis sora

Data publicării:
Philip Manshaus
Sursa foto: Profimedia Images

O instanță norvegiană l-a condamnat pe Philip Manshaus la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în sistemul penal norvegian, pentru că și-a ucis sora vitregă și a deschis focul într-o moschee, informează BBC.

Manshaus va executa cel puțin 14 ani de închisoare.

Tânărul a deschis focul anul trecut la moscheea al-Noor Islamic Centre din Baerum, oraș aflat la vest de capitala Oslo. Atacatorul a reușit să tragă câteva focuri de armă, însă nimeni nu a fost rănit grav. Până la venirea poliției, Philip Manshaus a fost doborât de un bărbat de 65 de ani.

Trupul lui Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, sora sa vitregă adoptată din China, a fost găsit ulterior, tânara de 17 ani fiind împușcată de patru ori.

Manshaus a pledat nevinovat, susținând că acțiunile sale au fost făcute din "necesitate", pentru a asigura "supraviețuirea rasei albe".

Atacul lui Philip Manshaus a fost inspirat de cele comise de Brenton Tarrant în Christchurch, Noua Zeelandă. Tarrant a ucis 51 de oameni în martie 2019, după ce a deschis focul în două moschei. La rândul său, Tarrant s-a declarat inspirat de Anders Breivik, norvegianul care în 2011 a ucis 71 de oameni, plantând o bombă în apropierea clădirilor guvernamentale din Olso, apoi atacând o tabără organizată de Partidul Muncitoresc Norvegian pe insula Utoya.

Norvegia nu folosește pedeapsa cu închisoarea pe viață, însă sentința care a fost condamnat Manshaus poate fi extinsă de nenumărate ori, cât timp deținutul este considerat un pericol pentru societate.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri