Pentagon Leaks: China pregăteşte o unitate de drone de spionaj supersonice

Data actualizării: Data publicării:
drone WZ-8 prezentate in china
Pentagon Leaks: China pregăteşte o unitate de drone de spionaj supersonice, care se deplasează cu aproape 4.000 km pe oră. FOTO: Profimedia Images

Armata chineză ar putea desfăşura o dronă spion de mare altitudine, care s-ar deplasa de cel puţin trei ori mai repede decât sunetul, a relatat marţi publicaţia Washington Post, citând un document secret al National Geospatial-Intelligence Agency, potrivit Reuters.

Documentul, pe care Reuters nu poate să-l confirme sau să-l verifice în mod independent, prezintă imagini din satelit datate 9 august, care arată două drone de recunoaştere WZ-8 cu motoare cu reacţie la o bază aeriană din estul Chinei, la aproximativ 560 km în interiorul ţării de oraşul Shanghai, potrivit ziarului.

În evaluarea americană ajunsă în spațiul public după o scurgere de informații se afirmă că Armata Populară de Eliberare (PLA) a creat "aproape sigur" prima sa unitate de vehicule aeriene fără pilot la baza respectivă, care se află în subordinea Comandamentului Teatrului de Est (Eastern Theater Command), ramură a armatei chineze responsabilă de asigurarea respectării revendicărilor de suveranitate chineză asupra Taiwanului, conform publicaţiei citate, scrie Agerpres.

Departamentul american al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Nici guvernul chinez nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, indică agenţia de presă citată.

Washington Post precizează că a obţinut evaluarea programului plecând de la o serie de imagini din fişierele clasificate postate pe aplicaţia de mesagerie Discord, postare în spatele căreia se presupune că s-ar afla un membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, arestat săptămâna trecută.

FBI l-a arestat joia trecută pe Jack Douglas Teixeira, un tânăr în vârstă de 21 de ani, membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, pentru scurgeri online de documente clasificate care au pus în dificultate Washingtonul în faţa aliaţilor săi din întreaga lume.

Despre aceste scurgeri de informaţii s-a aflat pentru prima oară la începutul acestei luni, punând presiune pe Washington cu privire la daunele pe care le-ar fi putut provoca. Episodul a pus într-o situaţie jenantă SUA prin dezvăluirea spionajului desfăşurat asupra aliaţilor lor şi a presupuselor vulnerabilităţi militare ucrainene.

Recenta întâlnire a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, a iritat Beijingul. China, care susţine că insula - autoguvernată în mod democratic - este una dintre provinciile sale, afirmă că Taiwanul este cea mai importantă şi sensibilă problemă în relaţiile sale cu SUA. Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, notează Reuters.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri