PentagonLeaks: SUA știau despre mai multe baloane chineze în afara celui doborât în februarie și le numiseră după infractori celebri

Data actualizării: Data publicării:
balon spion
Oficialii americani știau de existența a încă patru baloane de supraveghere chineze, în afara celui care a zburat deasupra continentului american și care a fost doborât în februarie, arată documente scurse de la Pentagon. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani știau de existența a încă patru baloane de supraveghere chineze, în afara celui care a zburat deasupra continentului american și care a fost doborât în februarie, arată documente scurse de la Pentagon, scrie The Guardian.

Informațiile provin din documentele postate în mediul online de către Jack Teixeira, care a fost arestat joi.

În documente se arată că oficialii americani aveau numeroase semne de întrebare despre balonul spion chinez din februarie, deoarece nu au identificat mai mulți senzori și antene ale balonului la mai mult de o săptămână după ce a fost doborât. Rapoartele nu includ informații specifice despre momentul în care au fost lansate baloanele.

În documentele scurse, oficialii serviciilor de informații clasifică balonul care a fost doborât drept "Killeen-23".

Alte baloane care au fost menționate în documente includ "Bulger-21" și "Accardo-21", deși nu este clar dacă aceste baloane au fost aceleași care au zburat deasupra continentului american sau s-au prăbușit în Marea Chinei de Sud.

Un oficial al serviciilor secrete americane a declarat sub protecția anonimatului pentru Washington Post că baloanele de supraveghere au fost denumite în ordine alfabetică, de la A la Z, și după infractori cunoscuți, precum mafioții Tony Accardo și Donald Killeen.

Documentul scurs în mediul online includea și fotografii adnotate ale lui Killeen-23, în care analiștii observau că balonul ar putea genera suficientă putere pentru a opera "orice" tehnologie de supraveghere, cum ar fi un radar care ar putea vedea noaptea sau prin nori și material subțire.

Oficialii au mai remarcat că Bulger-21 avea echipamente avansate de supraveghere, zburând pe tot globul din decembrie 2021 până în mai 2022. De asemenea, Accardo-21 avea echipamente similare și un senzor, au remarcat analiştii.
 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri