Pentagonul a descoperit un nou balon de spionaj chinez. Acesta survolează America Latină

Data publicării:
balon spion
Oficialii americani știau de existența a încă patru baloane de supraveghere chineze, în afara celui care a zburat deasupra continentului american și care a fost doborât în februarie, arată documente scurse de la Pentagon. Foto: Profimedia Images

Pentagonul a anunţat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost descoperit, de această dată deasupra Americii Latine, într-un un nou episod al unui caz care a răcit relaţiile dintre Washington şi Beijing. Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken și-a amânat în ultima clipă o vizită în China.

„Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locaţia exactă a acestuia.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră prezenţa unui prim balon de spionaj chinez în spaţiul lor aerian, relatează AFP, citată de Agerpres.

Deşi autorităţile chineze au fost nevoite să-şi exprime regretele pentru această intruziune involuntară, Washingtonul a considerat inacceptabilă explicaţia şi a decis vineri in extremis să anuleze călătoria secretarului de stat american, programată să aibă loc duminică şi luni. Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a dat asigurări joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj.

Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, au susținut autorităţile chineze.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri