Pentagonul nu a găsit vinovați pentru atacul cu dronă în care au murit șapte copii afgani: „Eroarea nu ar fi putut fi prevenită”

Data publicării:
profimedia-0632787040
Imagine cu maşina distrusă din greşeală de armata SUA într-un atac cu dronă care a ucis 10 civili afgani, inclusiv 7 copii. Foto: Profimedia Images

O evaluare independentă a Pentagonului a concluzionat că atacul cu dronă în urma căruia au fost uciși mai mulți civili afgani, majoritatea copii, nu a fost rezultatul neglijenței sau incompetenței, relatează Politico. Nu au fost recomandate acțiuni disciplinare împotriva celor care au ordonat atacul. SUA au recunoscut în 19 septembrie că atacul a fost o greșeală.

Evaluarea a fost efectuată de Sami Said, Locotenent-General în cadrul aviației americane, și a determinat că au existat „fragmentări” în comunicare și în procesul de identificare și confirmare a țintelor pentru bombardament.

Said a concluzionat, însă, că eroarea s-a produs în ciuda măsurilor de prudență luate pentru a preveni uciderea civililor. Conform evaluării, decizia și atacul cu dronă „trebuie evaluate în contextul momentului de stres maxim din perioada retragerii, când forțele SUA erau inundate de informații cu privire la posibile amenințări”.

Conform unui oficial care a vorbit anonim despre acest raport, Said a susținut că o comunicare mai bună între cei care au luat decizia de a lansa atacul și personalul militar de sprijin ar fi putut ridica mai multe îndoieli, însă nu ar fi putut să prevină atacul.

Said recomandă, totuși, ca armata americană să-și îmbunătățească procedurile pentru a se asigura că civili nevinovați nu mai sunt prezenți în spații de operațiuni atunci când se lansează astfel de atacuri.

În 29 august, SUA a lansat un atac cu dronă asupra unei mașini din Kabul, în urma căruia au murit Zemerai Ahmadi și nouă membri ai familiei sale, dintre care șapte copii. Ahmadi era angajat de multă vreme la o organizație umanitară americană și ar fi putut fi eligibil să fie evacuat din Afganistan.

Atacul era menit să prevină un eventual atac terorist pregătit de gruparea ISIS-K.

Cu două zile în urmă avusese loc un atentat terorist la aeroportul din Kabul, revendicat de  ISIS-K, în urma căruia peste 100 de persoane (inclusiv 12 militari americani) au murit. În 28 august, SUA anunţa că a ucis un membru ISIS-K într-un atac cu dronă.

Ce s-a întâmplat la momentul atacului

La momentul atacului, armata americană a susținut că atacul a fost direcționat împotriva unei mașini-capacană a ISIS-K, încărcată cu explozibili și care urma să fie folosită de teroriști împotriva trupelor americane și persoanelor ce urmau să fie evacuate din Kabul.

„Forțele militare SUA au condus astăzi un atac aerian defensiv cu o dronă împotriva unui vehicul în Kabul, eliminând o amenințare iminentă ISIS-K împotriva aeroportului internațional Hamad Karzai”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtătorul de cuvânt CENTCOM, la momentul atacului.

„Suntem încrezători că am lovit ținta. O explozie secundară puternică provenită de la vehiculul vizat indică prezența unei cantități substanțiale de material explozibil. Evaluăm posibilitatea existenței unor victime civile, dar nu avem indicii în momentul de față. Rămânem atenți la posibile amenințări viitoare”, mai preciza atunci oficialul. 

Victimele primiseră vize speciale pentru SUA și așteptau să fie evacuate

Conform informațiilor apărute ulterior în presa internațională și mărturiilor celor care și-au pierdut rude în acest atac, victimele primiseră vize speciale pentru SUA și urmau să fie evacuate, de asemenea.

Familiile Ahmadi și Nejrabi își făceau bagajele, așteptând un semn să fie escortați la aeroportul din Kabul, de unde să plece în Statele Unite, dar mesajul pe care l-a trimis Washington-ul a fost o rachetă lansată spre casa lor dintr-un cartier din Kabul.

„Erau copii nevinovați”, spune Ahmadi despre majoritatea victimelor, inclusiv Malika, de 2 ani. Dacă n-ar fi plecat să cumpere mâncare, Ahmadi ar fi putut fi și el printre victime.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri