Pescarii irlandezi spun că vor „perturba pașnic” exerciții militare ale Rusiei din apropierea coastei Irlandei

Data actualizării: Data publicării:
barcă de pescuit din irlanda
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Pescarii din Irlanda au anunțat că intenționează să „perturbe pașnicexercițiile militare pe care flota rusească plănuiește să le desfășoare luna viitoare în ape internaționale, la 240 de kilometri de coasta țării insulare și despre care guvernul irlandez spune că „nu sunt binevenite” în contextul actual, relatează Politico.

Exercițiile militare ale flotei rusești se vor desfășura în ape internaționale, în Oceanul Atlantic, la 240 de kilometri sud-vest de coasta Irlandei.

Guvernul țării a spus, anterior, că aceste exerciții „nu sunt binevenite” în contextul recentelor tensiuni dintre Rusia și Occident din cauza trupelor desfășurate la granița Ucrainei.

Pescarii irlandezi susțin, de asemenea, că exerciții militare de acest tip amenință o zonă foarte importantă pentru viața marină și pentru pescuit. Bărcile de pescuit irlandeze vor „perturba pașnic” aceste exerciții militare, a confirmat Patrick Murphy, directorul Organizației Pescarilor Irlandezi din Sud și Vest, marți.

Conform ambasadorului rus în Irlanda, exercițiile vor fi de mică anvergură - „poate cu trei sau patru nave, nu mai mult”.

Pescarii nu sunt, însă, convinși.

„Acestea sunt mijloacele noastre de trai și ale familiilor noastre. Sunt apele noastre. Vă puteți imagina dacă rușii ar cere să facă exerciții cu lansare de rachete pe teritoriu irlandez, oare ar primi vreo permisiune?”, a spus Murphy la un post de radio.

Conform acestuia, în apele respective trăiesc o jumătate de miliard de merlani albaștri. El se teme, de asemenea, că șocurile seismice produse de lansarea de rachete ar putea schimba tiparele de migrație ale peștelui ton pentru ani de zile.

„Vrem să acționăm. Nu ne vom confrunta cu navele, însă vrem să ne facem cunoscut punctul de vedere și vrem ca guvernul (n. red. - irlandez) să facă ceva pentru noi.

Bărcile noastre de pescuit vor merge în zonă chiar din 1 februarie. Când o barcă va trebui să revină în port, o alta îi va locul – vom avea prezență continuă în acea zonă a oceanului. Dacă ne vom afla în proximitatea navelor ruesești, ne așteptăm ca ei să respecte regulile maritim anti-coliziune. Industria irlandeză a pescuitului a suferit cât de mult a putut”, a spus Murphy.

Luni, șeful diplomației irlandeze, Simon Coveney, a declarat că exercițiile militare rusești în apropierea Irlandei „nu sunt binevenite”. Deși exercițiile vor avea loc în ape internaționale, ele se vor desfășura, totuși, în spațiul aerian irlandez și în zona de exclusivitate economică a acesteia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri