Peste 16.000 de ruși au fost încarcerați de regimul Putin pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina

Data publicării:
Jandarmi duc un bărbat legat de mâini
Bărbat arestat în timpul unui protest anti-război în Rusia. Foto: profimedia images

Peste 16.000 de opozanți ruși au fost închiși de regimul dictatorial de la Moscova pe parcursul ultimelor șase luni pentru că au manifestat public împotriva războiului sângeros pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei din ambiții imperialiste. Cifra este de dată de o organizație pentru drepturile omului din Rusia, OVD-Info, citată de BBC.

Conform raportului organizației, 16.437 de ruși au fost arestați din februarie și până acum pentru „delicte” diverse.

Criticii războiului lui Putin au fost arestați pentru proteste sau manifestații în stradă, dar chiar și pentru comentarii publicate pe rețele sociale.

 Printre cei peste 16.000 de oameni încarcerați se numără și cei care s-au referit la conflictul din Ucraina folosind termenii „război” sau „invazie”, în condițiile în care regimul încă pretinde, în mod ridicol, că invadarea barbară a Ucrainei este o „operațiune militară specială”. Folosirea acestor termeni este ilegală în Rusia.

Majoritatea arestărilor au avut loc în primele două luni de conflict, fapt ce sugerează că mare parte din opoziția internă din Rusia a fost suprimată puternic în ultimele luni, în condițiile în care regimul devine tot mai autoritar și mai rupt de realitate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri