Peste 200 de oameni au fost uciși în decurs de 10 zile în luptele violente între bandele din Haiti

Data actualizării: Data publicării:
o femeie tine fotografia fiului ucis in haiti
Peste 200 de oameni au fost uciși în decurs de 10 zile în luptele violente între bandele din Haiti. Foto: Profimedia

Peste 200 de oameni au fost uciși în luptele dintre bandele în capitala Haiti, Port-au-Prince, în decurs de 10 zile, potrivit Organizației Națiunilor Unite, citată de BBC.

Aproape jumătate dintre cei care au murit nu aveau legături cu bandele care se luptă pentru controlul cartierului Cité Soleil, anunță ONU.

Locuitorii spun că au rămas fără apă potabilă și alimente, după ce livrările au fost oprite din cauza atacurilor. Un bărbat și-a descris viața ca fiind „o succesiune de frică, stres și disperare".

Luptele dintre bandele de gangsteri se înmulțiseră deja de la asasinarea președintelui Jovenel Moïse de către mercenari în urmă cu un an, dar au atins niveluri șocante după ce, la 8 iulie, a izbucnit o bătălie între două alianțe, cunoscute sub numele de G9 și G-Pèp.

Potrivit ONU, 209 persoane au fost ucise între 8 și 17 iulie, dintre care 114 erau membri ai unor bande. Alte 254 de persoane au fost răniți de gloanțe, mai mult de jumătate dintre acestea fiind rezidenți fără legături cu bandele.

Mă duc la culcare și mă trezesc cu zgomotul focurilor de armă, ceea ce este foarte stresant. Dar chiar dacă împușcăturile mă îngrozesc, încerc să folosesc sunetele ritmice ale gloanțelor trase pentru a adormi, acesta este singurul mod în care pot supraviețui. Uneori poți folosi muzica pentru a scăpa de zgomotul constant al împușcăturilor, dar nu și atunci când se trag focuri de armă atât de aproape de casa ta, este pur și simplu prea tare", a povestit un bărbat.

Aproximativ 3.000 de locuitori au fost nevoiți să fugă. Mulți nu mai au la ce să se întoarcă după ce casele lor au fost distruse sau arse de către bande. Alții nu îndrăznesc să își părăsească locuințele de teamă să nu fie uciși de gloanțe rătăcite.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri