Peste 230 de oameni au murit în spitale în Venezuela din cauza unor pene de curent (anchetă)

Data publicării:
spital in venezuela
Peste 230 de oameni au murit în spitale în Venezuela din cauza unor pene de curent. FOTO: Profimedia Images

Cel puţin 233 de persoane au murit între 2019 şi 2021 în spitalele din Venezuela din cauza unor pene de curent, potrivit unei anchete cu privire la spitalele din toată țara.

"În 2019, numărul total de decese atribuite penelor de curent în Venezuela a fost de 17 persoane, în 2020 acest număr a fost de 75, iar în 2021 s-au înregistrat 141" de asemenea decese, în total 233 în decursul perioadei menţionate, se arată în anchetă.

Medici de la principalele spitale din Venezuela au participat la ancheta care a fost începută în 2014 și care a urmărit problemele din sistemul de sănătate publică legate de lipsa de medicamente, de hrană, dar și de întreruperile în alimentarea cu apă şi curent.

Ancheta a urmărit în special efectele dramatice ale întreruperilor de curent după uriaşa pană de curent din 2019 ce a durat patru zile. Unii "pacienţi au murit pentru că aveau nevoie de ventilaţie artificială sau trebuiau să fie operaţi de urgenţă şi nu puteau fi transferaţi în interiorul spitalului pentru că nu mai funcţiona ascensorul", potrivit raportului.

Creşterea numărului de decese în 2021 ar putea fi legată de pandemia de COVID-19, potrivit studiului. "Pentru că este vorba de o boală cu afectare respiratorie, pacienţii în stare gravă au avut nevoie de respiraţie artificială constantă timp de multe zile. Fluctuaţia de energie are în mod evident consecinţe în aceste cazuri", se mai arată în anchetă.

Venezuela înregistrează de peste zece ani întreruperi de curent constante.

Preşedintele Nicolas Maduro susține că ele sunt efecte ale actelor de sabotaj, precum şi sancţiunilor internaţionale menite să-l înlăture de la putere.

Cu toate acestea, potrivit experţilor, criza energetică din spitale este rezultatul anilor de proastă gestionare şi a lipsei investiţiilor. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri