Peste 530 de jurnaliști sunt încarcerați în închisori din toată lumea. Este un record

Data publicării:
Jurnalisti pe teren
Anul 2022 înregistrează un record în privința jurnaliștilor aflați după gratii în închisorile din lume. Foto: Profimedia Images

Numărul jurnaliștilor închiși a crescut în 2022, atingând un nou record. 533 de reprezentanți ai presei din întreaga lume, dintre care 78 sunt femei, sunt în acest moment încarcerați, cei mai mulți în China, anunță organizaţia Reporteri fără Frontiere, informează Agerpres care citează AFP. Potrivit aceleiași surse a crescut și numărul jurnaliștilor uciși, mai ales din cauza războiului din Ucraina.

Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în ţările lumii a atins un nou record în 2022, 533, după ce anul trecut, când erau 488, se vorbea de un nivel istoric, relevă bilanţul anual publicat miercuri de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), transmite AFP.

Și numărul jurnaliştilor ucişi este în creștere, anul acesta fiind 57 de decese raportate în rândul jurnaliștilor, mai ales din cauza războiului din Ucraina, în timp ce în 2021 au fost 48, iar în 2020, 50 de jurnliști au fost uciși, potrivit RSF.

Mai mult de jumătate dintre jurnaliştii încarceraţi la data de 1 decembrie se aflau în detenţie în cinci ţări: China (110), Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) şi Belarus (31).

Iranul este singura ţară care anul trecut nu a fost prinsă în acest 'sumbru palmares', subliniază RSF, care alcătuieşte acest bilanţ anual din 1995.

Din septembrie, de când Iranul este zguduit de protestele aniguvernamentale 34 au ajuns după gratii.

'Regimurile dictatoriale şi autoritare îşi umplu accelerat închisorile încarcerând jurnalişti', a denunţat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei de apărare a libertăţii presei.

Bilanţul alcătuit de RSF relevă şi numărul fără precedent al jurnalistelor aflate în închisoare, 78, faţă de 60 în anul precedent, "aproape 15% dintre jurnaliştii încarceraţi, faţă de sub 7% în urmă cu cinci ani', arată RSF.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri