Pfizer testează folosirea unui vaccin pneumococic împreună cu o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Data publicării:
Medic care urmează să administreze vaccinul anti-Covid
Vaccin anti-Covid-19. Foto: Profimedia

Reprezentanții companiei Pfizer au anunţat luni că au început un studiu clinic în care vor să vadă eficiența unui vaccin pneumococic împreună cu o a treia doză de vaccin anti-Covid-19, la persoane cu vârste de peste 65 de ani, scrie Reuters.

Studiul va include 600 de adulţi care vor fi recrutaţi din studiul pentru vaccinul pentru Covid-19, la cel puţin şase luni înainte de la administrarea rapelului.

Obiectivul studiului este de a vedea dacă această combinaţie de vaccinuri este sigură şi reacţia sistemului imunitar după adăugarea unui vaccin pneumococic la vaccinul pentru Covid-19.

Candidatul la vaccin, 20vPnC, este dezvoltat pentru protejarea adulţilor împotriva a 20 de serotipuri responsabile de majoritatea bolilor pneumoccocice invazive şi pneumonie.

Vaccinurile anti-Covid-19 au fost recomandate pentru a fi administrare singure. Însă, pe baza experienţei cu vaccinuri non-Covid, Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat că vaccinurile COVID-19 şi alte vaccinuri pot fi administrate simultan sau în aceeaşi zi.

În decembrie, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acceptat să evalueze cu prioritate o cerere a Pfizer de licenţă pentru administrarea vaccinului 20vPnC la adulţi cu vârste de peste 18 ani şi a stabilit o dată pentru decizie în luna iunie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat cererea companiei de autorizare a introducerii pe piaţă a 20vPnC.

Editor : R.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri