Phenianul anunță că a lansat un nou tip de rachetă

Data publicării:
test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (4)
Foto: KCNA

Racheta lansată duminică dimineața era un model nou, capabil să transporte o încărcătură nucleară semnificativă, a anunțat luni regimul de la Phenian prin intermediul agenției sale oficiale de presă, KCNA, citată de AFP, scrie Agerpres.

Tirul de duminică a permis lansarea „unui nou model de rachetă balistică strategică, cu o rază medie până la lungă de acțiune, Hwasong-12", a informat KCNA, precizând că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, „a supervizat personal acest test”.

Acest tir a avut ca scop să examineze caracteristicile și detaliile tehnice ale unui nou tip de rachetă, capabilă să transporte o încărcătură nucleară mare, a precizat KCNA.

Racheta și-a urmat traiectoria prevăzută și a atins o altitudine de 2.111 kilometri, parcurgând 787 de kilometri înainte de a cădea „la locul prevăzut cu exactitate”, a adăugat agenția de presă nord-coreeană.

Coreea de Nord a avertizat Statele Unite să evite orice provocare, scrie KCNA, precizând că „teritoriul american și operațiunile din Pacific” sunt în raza de acțiune a rachetelor nord-coreene, menționează CNN.

Oficialii americani au subliniat însă că racheta testată duminică, lansată din apropierea orașului Kusong, din vestul Coreei de Nord, a traversat teritoriul țării căzând în Marea Japoniei, la circa 120 de km de orașul rusesc Vladivostok. În aceste condiții, o astfel de rachetă ar putea atinge teritoriul Guam, din Pacific, unde SUA au o bază aeriană importantă, care găzduiește bombardiere de tipul B-1, B-2 și B-52.

 

Tirul de duminică a fost primul efectuat de regimul de la Phenian după instalarea la putere, săptămâna trecută, a noului președinte sud-coreean, Moon Jae-In, care a reacționat imediat vorbind despre o „provocare iresponsabilă”. Președintele sud-coreean este fiul unui refugiat nord-coreean.

După acest tir, Statele Unite au cerut duminică convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și înăsprirea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri