Planul de a expulza în Rwanda migranții sosiți ilegal în Marea Britanie a fost declarat "legal"

Data publicării:
migranti in marea britanie
Foto: Profimedia Images

Înalta Curte din Londra a decis luni că planul autorităţilor de expulzare în Rwanda a solicitanţilor de azil sosiţi ilegal în Regatul Unit este "legal", ceea ce reprezintă o victorie pentru guvernul conservator britanic în privinţa acestui proiect extrem de controversat, transmit France Presse şi DPA.

"Curtea a ajuns la concluzia că este legal ca guvernul britanic să pună în practică dispoziţii pentru a trimite în Rwanda solicitanţi de azil şi ca cererea lor de azil să fie examinată în Rwanda mai degrabă decât în Regatul Unit", indică pe scurt decizia instanţei citate.

Aceasta a estimat că dispoziţiile prevăzute de guvernul britanic nu contravin Convenţiei privind statutul refugiaţilor, din 1951, scrie Agerpres.

Potrivit BBC, Înalta Curte londoneză a mai decis că ministrul de interne Suella Braverman nu a luat în considerare în mod adecvat circumstanţele unui număr de opt reclamanţi ale căror cazuri au fost aduse în faţa instanţei, acestea urmând să fie reanalizate de către guvern.

O decizie privind posibilitatea contestării în apel a fost amânată până în luna ianuarie.

Într-o audiere din luna septembrie, avocaţii mai multor solicitanţi de azil şi organizaţiile umanitare Care4Calais şi Detention Action au susţinut că planul Londrei este ilegal şi că Rwanda "îi torturează şi ucide pe cei pe care îi consideră opozanţii săi".

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a intervenit în acest dosar, transmiţând Curţii că Rwanda nu dispune de "componente simplificate ale unui sistem de azil accesibil, de încredere, corect şi eficient" şi că planul Londrei va conduce la un risc grav de încălcare a Convenţiei privind statutul refugiaţilor.

Pe 14 aprilie, fostul ministru de interne britanic Priti Patel a semnat ceea ce a descris ca fiind un acord în "premieră mondială" cu Rwanda, în baza căruia ţara africană urma să primească migranţii consideraţi de Regatul Unit că au sosit "ilegal" şi prin urmare neeligibili conform noilor reguli de imigrare.

''Sistemul din Regatul Unit se prăbuşeşte sub o combinaţie de crize umanitare reale şi traficanţi de persoane răi care profită de pe urma exploatării sistemului pentru propriile câştiguri. Acest lucru are consecinţe devastatoare pentru nenumăraţi bărbaţi, femei şi copii sau cei dragi lor care îşi pierd viaţa în mod tragic în călătorii periculoase'', a afirmat Priti Patel cu acel prilej.

Ea a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru găsirea de soluţii inovative la problema tot mai gravă reprezentată de creşterea numărului migranţilor ilegali.

Londra a plătit Rwandei 120 de milioane de lire sterline în cadrul acestui acord.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri