Planul lui Putin pentru teritoriile ocupate din Ucraina. Dmitri Rogozin ar putea fi numit șef peste un nou district federal

Data actualizării: Data publicării:
rogozin si putin in avion
Dimitri Rogozin ar putea fi numit șef peste teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Patru regiuni ucrainene ocupate de ruși și Crimeea anexată ar putea deveni un singur district rusesc după așa-zisele referendumuri, denunțate de Kiev și Occident, scrie presa rusă, potrivit The Moscow Times. Districtul ar urma să fie condus de fostul șef al programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin.

Marți se încheie referendumurile ilegale din zonele ocupate de ruși în Ucraina. Referendumurile nu sunt recunoscute de comunitatea internațională și sunt denunțate ca fiind „false”. Rezultatele ar putea fi anunțate chiar marți seara, urmând ca în zilele următoare să înceapă procesul de anexare a teritoriilor ucrainene.

Cele patru regiuni, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson împreună cu Crimeea, ar urma să formeze cel de-al nouălea district federal al Rusiei, potrivit planurilor de la Kremlin. Trupele ruse au reușit să controleze doar parțial aceste patru teritorii la șapte luni de la invadarea Ucrainei.

Crimeea, pe care majoritatea comunității internaționale o recunoaște drept teritoriu ucrainean, este considerată de Moscova parte a Districtului Federal de Sud al Rusiei.

Serghei Țekov, un lider pro-rus din Crimeea, a declarat presei de stat că nu are „nicio îndoială” cu privire la crearea unui nou district federal care să cuprindă teritorii ucrainene anexate. 

„Dar există diferite opțiuni cu privire la numele său”, a declarat Tsekov agenției de presă RIA Novosti.

Citând două surse anonime apropiate de Kremlin și una din industria de apărare a Rusiei, prsa rusă scrie că politicianul naționalist și susținătorul al ofensivei ruse din Ucraina, Dmitri Rogozin, ar putea deveni trimisul lui Putin în noul district.

Rogozin, care a fost viceprim-ministru și trimis al lui Putin la NATO înainte de a fi numit șef al agenției spațiale ruse, a fost demis din funcția de șef al Roscosmos în iulie.

„Va avea un nou loc de muncă în timp util”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , reporterilor la acea vreme.

Președintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze celor două Camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie, și ar putea folosi acest discurs pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri