Planul Rusiei pentru terorizarea ucrainenilor. Dovezi că centrele de tortură din Herson nu au apărut întâmplător (The Guardian)

Data actualizării: Data publicării:
camera de tortura in izium
Imagini din interiorul camerelor de tortură din Ucraina. FOTO: Captură video Twitter

Dovezile adunate de autorităţile din Herson arată că centrele de tortură ruseşti nu au fost înfiinţate întâmplător, ci au fost planificate şi finanţate direct de Rusia, a stabilit o echipă de avocaţi ucraineni şi internaţionali, scrie The Guardian.

Herson s-a aflat sub controlul trupelor ruse timp de opt luni, din 2 martie 2022 până în 11 noiembrie, când forţele ucrainene au intrat în oraş.

Avocaţii au declarat joi că au cercetat 20 de camere de tortură din Herson şi au stabilit că acestea fac parte dintr-un "plan calculat pentru terorizarea, subjugarea şi eliminarea rezistenţei ucrainene şi distrugerea identităţii ucrainene".

Dovezile adunate de procurorii ucraineni şi analizate de echipa de avocați coordonată de un avocat britanic, includ planuri folosite de forţele de ocupaţie ale lui Vladimir Putin pentru a înfiinţa, gestiona şi finanţa cele 20 de centre de tortură din Herson.

"Camerele de tortură în masă finanţate de statul rus nu sunt întâmplătoare, ci fac parte dintr-un plan atent gândit şi finanţat, cu un obiectiv clar de a elimina identitatea naţională şi culturală ucraineană", a spus avocatul britanic Wayne Jordash, care conduce echipa.

Peste 1.000 de supravieţuitori au prezentat dovezi şi peste 400 de persoane au dispărut din Herson, spun avocaţii. Nu se știe dacă cei peste 400 de oameni care au dispărut au fost ucişi în timpul ocupaţiei sau au fost duşi în Rusia.

Centrele erau conduse de serviciile de securitate ruse, FSB, precum şi de serviciul penitenciar rus şi de colaboratori locali, potrivit avocaţilor. Ele au fost concepute pentru a subjuga, reeduca sau ucide liderii ucraineni şi disidenţii obişnuiţi.

Erau luați prizonieri toți cei care aveau legături cu statul ucrainean sau cu societatea civilă ucraineană, cum ar fi activişti, jurnalişti, funcţionari publici şi profesori. Alte victime au spus că au fost oprite pe stradă şi reţinute pentru că aveau informații "pro-ucrainean" pe telefoane.

Prizonierii - bărbaţi şi femei - au fost bătuți, torturați și înecați. Au fost forţaţi să înveţe şi să recite sloganuri, poezii şi cântece pro-ruse.

"Planul lui Putin este să ocupe Ucraina, să supună populaţia ucraineană stăpânirii ruse şi să distrugă identitatea ucraineană. Acest plan devine din ce în ce mai clar pe măsură ce dovezile crimelor de război proliferează şi pe măsură ce investigaţiile noastre progresează", a spus Wayne Jordash.

El a înfiinţat Echipa de justiţie mobilă în mai pentru a ajuta procurorul general ucrainean să îi ancheteze şi să îi judece pe rușii acuzați de crime de război.

Proiectul este finanţat de Ministerul de Externe al Marii Britanii, UE şi Departamentul de Stat al SUA şi îşi propune să umple un gol în serviciul naţional de urmărire penală al Ucrainei prin formare şi mentorat. Înainte de invazie, Ucraina avea 8.000 de procurori, dar niciunul cu experienţă specializată în crime de război.

Una dintre unităţile de tortură pe care echipa le-a examinat se afla în subsolul unui bloc de birouri, iar altele erau centre de detenţie.

Reporterii The Guardian s-au numărat printre jurnaliștii care au văzut dovezi de torutură și au stat de vorbă cu victimele imediat după ce oraşul a fost eliberat.

În noiembrie, The Guardian a fost la un centru de detenţie pentru minori şi a vorbit cu victimele care fuseseră ţinute acolo. Victimele şi martorii care locuiau în jurul centrului au spus că nu au văzut niciodată feţele bărbaţilor care conduceau centrul în timp ce purtau cagule şi erau îmbrăcaţi în negru.

Trei vecini şi doi comercianţi locali din afara centrului de detenţie pentru minori reutilizat au spus că au început să audă ţipete la aproximativ şase săptămâni după ce au constatat că soldaţii ruşi au preluat clădirea. Martorii au spus că au început să vadă oameni escortaţi cu pungi pe cap, precum şi cadavre scoase din clădire. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri