Sari la conținut

Politicienii germani încearcă să împiedice un marș neonazist în memoria lui Rudolf Hess

Politicieni germani se mobilizează într-un ultim efort de a opri desfășurarea unui marș neonazist convocat pentru marcarea a 30 de ani de la moartea, prin sinucidere, într-o închisoare din Berlin, a lui Rudolf Hess, fostul adjunct al dictatorului nazist Adolf Hitler, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Grupări de stânga au anunțat deja că intenționează ''să folosească toate mijloacele'' pentru a bloca marșul în memoria lui Hess, existând temeri că vor izbucni ciocniri între cele două tabere.

Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Adolf Hitler în partidul nazist, a rămas încarcerat din 1941, după ce a zburat singur cu un avion în Scoția, într-o tentativă de a încheia pacea cu Marea Britanie în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost luat prizonier și ulterior condamnat la închisoare pe viață și transferat la închisoarea Spandau din Berlinul de Vest, unde a rămas până la sinuciderea sa în 1987, când avea 93 de ani.

La marș, programat să aibă loc sâmbătă, de la ora locală 10.00, sunt așteptați să participe în jur de 500 de neonaziști.

''În urma anunțului extremiștilor de stânga, marșul nazist ar trebui oprit recurgându-se la toate mijloacele disponibile, având în vedere pericolul crescut al situației'', a declarat Kai Wegner, membru al parlamentului local din Berlin și reprezentant al districtului Spandau, unde urmează să se desfășoare marșul extremiștilor de dreapta.

În urma mai multor apeluri de interzicere a marșului neonazist, o purtătoare de cuvânt a autorității locale a declarat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o astfel de măsură, ea invocând importanța fundamentală a libertății de întrunire.

Membri ai unora din principalele formațiuni germane — Partidul Social-Democrat, Verzi și Die Linke (stânga radicală) — intenționează de asemenea să se alăture protestului, anunțat drept pașnic, împotriva neonaziștilor.