Politicienii și experții climatici negociază cea mai cuprinzătoare evaluare științifică a schimbărilor climatice. Mizele sunt istorice

Data publicării:
pădure arsă ân Australia după un incendiu de vegetație
Pe măsură ce planeta s-a tot încălzit în ultimii 30 de ani, iar fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat, IPCC a devenit cea mai importantă platformă atunci când vine vorba de sintetizarea stării de înțelegere științifică a urgenței climatice, cât și a impactului și a soluțiilor privind problemele de mediu. Sursă foto: Getty Images

În timp ce inundațiile și incendiile continuă să provoace pagube tot mai însemnate în toată lumea, cercetătorii în domeniul climei se întâlnesc zilele acestea pentru a finaliza cea mai cuprinzătoare evaluare științifică privind starea încălzirii globale din 2013 și până în prezent, notează BBC News.

În următoarele două săptămâni, grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane (IPCC) va discuta despre efectele schimbărilor climatice în plan global cu reprezentanți ai 195 de guverne.

Experții spun că raportul care va reieși după acest maraton al discuțiilor va reprezenta un „apel de trezire” pentru statele lumii, în ceea ce privește lupta împotriva fenomenelor meteorologice extreme. 

De asemenea, se anticipează că sumarul scurt de circa 40 de pagini, care va fi publicat ulterior consultărilor din următoarele 14 zile, să influențeze factorii de decizie politică și să joace un rol important în ghidarea liderilor mondiali care vor veni anul acesta la COP26, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, pentru a discuta cum să facă față problemelor climatice critice. 

Pe măsură ce planeta s-a tot încălzit în ultimii 30 de ani, iar fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat, IPCC a devenit cea mai importantă platformă atunci când vine vorba de sintetizarea stării de înțelegere științifică a urgenței climatice, cât și a impactului și a soluțiilor privind problemele de mediu. 

Citește și: Cercetător: E posibil să fi depăşit punctul critic al încălzirii globale ireversibile. Pot apărea efecte negative "în cascadă"

Anul acesta, discuțiile între experții IPCC și cele 195 de guverne au loc în perspectiva evenimentelor meteorologice extreme, precum inundațiile sau incendiile de vegetație ori valurile mari de căldură, care au zguduit SUA, Canada, Europa și Asia. Mai mult ca niciodată se caută un răspuns referitor la rolul jucat de om în intensificarea schimbărilor climatice. 

germania (12)
Imagine sugestivă cu indundațiile care au curpins landul vestic al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, cauzând pagube materiale și umane imense. Sursă foto: Profimedia Images

Ce rol are IPCC și de ce este relevant pentru publicul larg

Fondat în anul 1988, rolul IPCC constă în a oferi politicienilor evaluări la fiecare șase sau șapte ani cu privire la știința, impactul și posibilele opțiuni de combatere a schimbărilor climatice. De-a lungul anilor, rapoartele acestui grupul interguvernamental de experți climatici afiliați ONU au început să fie luate în seamă din ce în ce mai mult, pe măsură ce scenariile preconizate au început să se adeverească tot mai mult.

În 2013, grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane transmitea că oamenii au fost „cauza dominantă” a încălzirii globale încă de la începutul anilor ‘50 ai secolului XX.

Raportul IPCC din 2013, care era însoțit de o astfel de concluzie, a ajutat, doi ani mai târziu, la crearea unui cadru de dialog între state în ceea ce privește problemele legate de mediu, care a culminat cu Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris.

Pe lângă evaluările sale la șase sau șapte ani, IPCC a realizat, de asemenea, studii speciale privind mai multe întrebări științifice specifice în legătură cu clima și schimbarea mediului înconjurător. Spre exemplu, în 2018, IPCC a publicat un raport special privind impactul pe care îl va avea menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius.

Acest document a avut un impact semnificativ asupra noilor generații, tot mai mulți tineri fiind dispuși să iasă în stradă pentru a cere un răspuns politic mult mai concret în privința problemelor legate de mediu. Tânăra activistă suedeză Greta Thunberg și mișcările globale precum Fridays For Future și Extinction Rebellion sunt cele mai cunoscut repere în această privință.

„Raportul special din 2018 a reprezentat într-adevăr un instrument pentru ca tinerii să folosească datele științifice pentru a-și orienta eforturile civice spre a-i îndemna pe politicieni la acțiune”, a declarat Ko Barrett, vicepreședinte al IPCC și directorul departamentului de cercetare în cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a SUA.

„Raportul ne-a surprins pe toți și a avut un impact puternic în a-i determina pe oamenii să se gândească la faptul că schimbările climatice nu reprezintă o mare problemă de viitor, ci una a prezentului, care se desfășoară chiar sub ochii noștri", a mai transmis Ko Barrett.

Citește și: Lumea se va confrunta cu tot mai multe și mai intense valuri de căldură extremă. „Trebuie să ne pregătim pentru ce urmează”

Helicopter Water-Drop on California Wildfire
Un elicopter aruncă apă pe un incendiu de vegetație din statul american California, care a izbucnit pe un teren accidentat. Sursă foto: Getty Images

Peste câteva luni, liderii politici din toată lumea se vor reuni la Glasgow, în cadrul summitului COP26, în încercarea de a avansa eforturile lumii pentru combaterea creșterii temperaturilor și a intensificării fenomenelor meteorologice extreme. Se așteaptă că raportul IPCC, care va fi publicat pe 9 august, să fie parcurs de toți participanții la cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

„Cred că raportul va reprezenta un apel la trezire. Nu există nicio îndoială în acest sens”, a declarat Richard Black, cercetător onorific la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra. "Dar un apel la trezire este reprezentat și de unele dintre evenimentele meteo extreme din diverse regiuni ale lumii, care se desfășoară în jurul nostru în acest moment, după cum putem observa", a mai adăugat profesorul Black. 

IPCC nu este un grup care vorbește doar pentru oamenii de știință

Mulți oameni cred că IPCC este doar o platformă destinată oamenilor de știință, însă aceasta nu este imaginea completă.

„IPCC, în sine, este format din reprezentanți ai 195 de guverne și, în principiu, finisează munca de cercetare a diferitelor grupuri de cercetători și cadre universitare", a transmis Richard Black, care a adăugat că acest grupul interguvernamental de experți climatici pe care îl coordonează ONU „nu se rezumă doar la o mulțime de oameni de știință care se reunesc pentru a scrie un raport. Rapoartele IPCC sunt comandate de guverne și sunt deținute tot de guverne, iar asta le face absolut unice".

Cum funcționează IPCC?

IPCC, deși a căpătat o influență foarte mare în plan internațional, nu își desfășoară propriile cercetări.

Pentru evaluările sale, IPCC împarte cercetarea în trei domenii diferite:

  • Primul este raportul științelor fizice
  • Al doilea este studiul impactului
  • Al treilea este studiul cu privire la atenuare

Studiile de impact și de atenuare vor apărea la începutul anului viitor, precum și un raport de sinteză care va reuni toate cele trei domenii.

Pentru viitorul raport despre știința fizică, peste 200 de cercetători au lucrat împreună în diverse grupuri pentru a revizui literatura existentă peer-review, în ultimii patru ani. Proiectele lor inițiale de rapoarte au fost supuse discuțiilor și comentariilor colegilor cercetători și guvernelor.

În ceea ce privește noul studiu, care va fi publicat în februarie 2022, acesta a atras aproximativ 75.000 de comentarii pe măsură ce era redactat și rescris.

În următoarele două săptămâni, rezumatul special al IPCC pentru factorii de decizie politică, care va avea aproximativ 40 de pagini, va fi negociat și convenit, cuvânt cu cuvânt, împreună cu reprezentanți ai celor 195 de guverne.

„Oamenii de știință vor veni cu un document de propunere, care ulterior ar putea fi contestat de diverși reprezentanți ai guvernelor în cadrul negocierilor", a declarat Corinne Le Quéré, profesoară la Universitatea din East Anglia, care a fost implicată în redactarea a două rapoarte de evaluare IPCC anterioare.

„În raport nu se scrie nimic care să nu fie corect din punct de vedere științific. Așadar, oamenii de știință au dreptul să spună unde comentariile sunt greșite. Datorită acestui proces de lucru, documentele devin cu adevărat puternice la finalul reuniunii", a mai spus Corinne Le Quéré.

Citește și: Știința trebuie să-și îmbunătățească predicțiile climatice. Incendiile din America și inundațiile din Europa nu au putut fi anticipate

Unul dintre aspectele care oferă raportului IPCC un plus de valoare și de forță constă tocmai în faptul că nu este doar un document special de cercetare pe un singur subiect, ci evaluatorii iau în considerare toate lucrările de cercetare efectuate pe fiecare zonă de interes.

„Uneori, IPCC este criticat pentru că se concentrează pe consens, iar diverse voci sugerează că acest lucru poate vulnerabiliza declarațiile finale, însă faptul că lucrarea constă într-un rezumat pe mai multe direcții, însoțit de dovezi, este incredibil de puternic și incredibil de util", a spus Emily Shuckburgh, cercetătoare la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. 

Global Day Of Climate Action Held By Fridays For Future
Protest climatic organizat la Berlin de comunitatea Fridays For Future cu ocazia zilei globale a acțiunii climatice, care a avut loc pe 25 septembrie 2020. Asemenea capitalei Germaniei, activiștii de mediu au ieșit în stradă în mai multe orașe din lume, în ceea ce a reprezentat cea mai mare zi de protest împotriva schimbărilor climatice de la începutul pandemiei de COVID-19. Sursă foto: Getty Images

Așteptările legate de viitorul raport al IPCC

Într-o interpretare asemănătoare cu evaluările anterioare, probabil că noul raport al IPCC se va concentra pe chestiunea rolului umanității în crearea crizei climatice.

În ultimul raport din 2013, autorii spuneau că încălzirea din anii ‘50 s-a datorat „cel mai probabil” din cauza activităților umane. Se așteaptă ca această perspectivă să fie consolidată și mai mult, în ciuda obiecțiilor unor țări.

Citește și: Grafic. Cum a crescut temperatura medie globală în ultimii aproape 200 de ani și cum poate fi atribuit acest lucru activității umane

„Noul raport va revizui această declarație generală de atribuire în ceea ce privește problemele generate de schimbările climatice. Evident, declarația va fi mai puternică și mai argumentată decât ceea ce am avut în trecut, tocmai din cauza încălzirii tot mai mari a planetei", a transmis Corinne Le Quéré. Aceasta a mai spus că, mai mult ca sigur, „acesta va fi unul dintre punctele principale de negociere, care va fi discutat și examinat foarte atent, mai ales de reprezentanții celor 195 de guverne".

Se preconizează, însă, că mulți participanți la acest maraton al discuțiilor privind schimbările climatice și soluțiile de combatere a acestora să fie mai preocupați de prezent și de viitor decât de problemele de responsabilitate care țin de trecut.

Citește și: Care este cauza inundațiilor din Europa? Activitatea umană a mărit de sute de ori probabilitatea unor fenomene meteo extreme (Guardian)

Totodată, în noul raport IPCC se va crea un nou capitol despre vreme și evenimente meteorologice extreme, care se produc într-un climat în schimbare.

Mulți dintre participanții la discuții vor dori să acorde mai multă atenție unor probleme urgente de mediu, precum sunt furtunile, inundațiile sau seceta cu o probabilitate scăzută, dar cu un impact ridicat, care au putut fi observate în întreaga lume în ultimele săptămâni.

„Față de ceea ce s-a întâmplat în trecut, de această dată, guvernele au cerut experților climatici ai IPCC să analizeze și evenimentele cu probabilitate scăzută, care ar putea fi potențial foarte dăunătoare", a declarat profesoara Le Quéré. Acesta a mai spus că ne putem aștepta la mai multe informații în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice, subliniind că „pentru aproape prima dată în evaluările realizate de IPCC, vor fi disponibile informații mai explicite despre riscurile asociate evenimentelor climatice extreme".

Pe lângă noile informații privind creșterea nivelului mării și starea regiunii arctice și a Antarcticii, raportul de sinteză al IPCC va conține probabil noi informații despre șansele umanității de a menține creșterea temperaturii medii globale la o valoare de maxim 1,5 grade celsius până la sfârșitul acestui secol. De asemenea, acesta va evalua dacă guvernele sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele convenite în Acordul Climatic de la Paris, negociat și aprobat de guvernele lumii în timpul COP 21. 

Citește și: Temperaturile record din iunie au atins extreme fără precedent. Valurile de căldură vor fi și mai intense, și mai frecvente

Sand Artwork Highlights Climate Change Ahead Of COP26
O operă realizată în nisip la 3 mai 2021 pe plaja stațiunii New Brighton din apropierea orașului englez Wallasey evidențiază viitoarea conferință climatică Cop26 și aduce în atenție problemele generate de schimbările climatice. Opera a fost finanțată de către comunitatea britanică de artiști “Sand In Your Eye”, iar mesajul pentru liderii politici mondiali constă în angajamentul acestora din urmă pentru măsuri care să ducă la neutralite climatică din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Sursă foto: Getty Images

Perspectivele negative

Cadrul de discuții va fi diferit față de cum se obișnuia în trecut, având în vedere impactul pandemiei de COVID-19. Astfel, este prima dată când IPCC desfășoară o sesiune de aprobare a raportului său prin intermediul sesiunilor de lucru online. De regulă, aceste adunări durau cam o săptămână și constau adesea în discuții de substanță între reprezentanții guvernelor și oamenii de știință. De această dată, negocierile vor fi purtate de la distanță. 

Cu doar câteva luni înainte de COP 26, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, mizele participanților sunt probabil mai mari decât oricând în istoria recentă.

Având în vedere amploarea dezastrelor legate de vremea extremă, la care asistăm în întreaga lume, publicul și politicienii sunt în măsură să acorde acum mai multă atenție ca niciodată problemelor generate de schimbările climatice. 

Citește și: Politico: schimbările climatice vor accentua diviziunile în Europa. De ce ne este viața pusă în pericol

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri