POLITICO: Omul care l-ar putea înfrânge pe Vladimir Putin

Data publicării:
putin

Personaj mai puțin cunoscut în România, dar o vedetă a opoziției anti-Putin din Rusia, Leonid Volkov este creierul din spatele strategiilor de acțiune politică ale lui Alexei Navalnîi. Ținta supremă a lui Volkov, fostul IT-ist cu un deceniu petrecut în cea mai mare companie rusă de software, SKB? Luna martie 2018, cursa pentru președinția Federației Ruse, detronarea regimului Putin. Publicația POLITICO ne oferă un portret al politicianului care și-a propus să-l înfrângă pe care care a devenit, în opinia multor experți, garantul cleptocrației à la russe

leonid
Leonid Volkov

Carisma bine articulată pe tema disidentului a lui Navalnîi este cea care a făcut din demascarea civică a corupției din Rusia un capital politic covârșitor, însă efortul organizatoric al „bărbosului” Volkov este cel care a reușit să îl facă vizibil pe avocatul de 41 de ani, educat la Yale, în provincia rusească, vitală în scenariul victoriei și unde dominația de aproape două decenii a lui Vladimir Putin este greu de spart.

Evident, scrie Marc Bennettss, autorul articolului, Leonid Volkov nu a scăpat de micile incursiuni în celulele din secțiile de poliție din Moscova, ridicat pe sus de la diverse proteste organizate de Navalnîi, dar, chiar și așa, a reușit performanța de a pune pe picioare „peste 60 de birouri pentru campania din 2018 a lui Navalnîi, întinse pretutindeni în Rusia, de la Vladivostok și până în Sankt Petersburg”, pe fonduri strânse din campanii de crowdfunding și din investiții private.

„Încercăm să le impunem oamenilor o imagine în alb și negru a lumii, forțându-i să se gândească la politică și la viitorul țării, forțându-i să aleagă o tabără. Ești pentru Putin sau ești pentru Navalnîi?”, explică Volkov una dintre abordările lor strategice.

Un as pe care mizează politicianul rus este contrastul izbitor dintre dinamica unei campanii de tip Navalnîi și clasicile campanii prezidențiale, „cu energii reduse”, ale lui Vladimir Putin, caracterizate prin absența dezbaterilor electorale și prin apatia generală a contracandidaților în a acoperi electoral un teritoriu atât de vast, precum cel al Federației Ruse.

Volkov este conștient de faptul că, practic, „nu există nicio șansă” ca numele lui Alexei Navalnîi să fie admis pe buletinul de vot în primăvara anului viitor. Însă tocmai acest fapt poate constitui un avantaj decisiv: „Ținta campaniei noastre este de a crea o atmosferă în care este mai puțin profitabil politic pentru autorități să nu-l înregistreze pe Navalnîi pe lista candidaților, decât să-l înregistreze. Când toată lumea crede că singuru motiv pentru care lui Navalnîi nu i se permite accesul pe buletinul de vot este pentru că Putin se teme de el, atunci nu vor avea de ales decât să-l înscrie”.

Citiți aici articolul integral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri