Politico: Planul secret al Arabiei Saudite de a cumpăra Campionatul Mondial de Fotbal din 2030. Ce i-a promis MBS premierului grec

Data actualizării: Data publicării:
Mohammed bin Salman și Kyriakos Mitsotakis
Prințul moștenitor bin Salman i-a făcut o ofertă spectaculoasă premierului grec Mitsotakis la întâlnirea pe care au avut-o în vara anului 2022 la Atena. Foto: Profimedia Images

Arabia Saudită s-a oferit să finanțeze construcția de noi stadioane în Grecia și Egipt dacă cele două țări ar fi de acord să facă echipă cu țara bogată în petrol din regiunea Golfului Persic pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2030, a dezvăluit Politico.

La schimb, saudiții ar urma să organizeze trei sferturi din meciurile de la Cupa Mondială, conform propunerii prezentate de Riad.

Oferta spectaculoasă, care se ridică probabil la o sumă de câteva miliarde de euro, a fost discutată în privat de Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis în vara anului 2022, potrivit unui oficial important care cunoaște situația.

Un alt doilea oficial care are informații despre discuțiile private dintre cei doi lideri a spus că Arabia Saudită este pregătită să „își asume integral costurile” organizării campionatului pentru Grecia și Egipt, dar că 75% dintre meciurile pe care cele 48 de echipe participante le vor disputa vor avea loc în Arabia Saudită.

Nu este clar cum este văzută oferta saudiților la Atena și Cairo, dar cele trei țări lucrează acum la o propunere comună de găzduire a turneului din 2030 – o decizie pentru care Grecia a fost criticată anul trecut.

Coaliția transcontinentală Arabia Saudită-Grecia-Egipt 

Petrodolarii oferiți de Riad Greciei, conform ofertei dezvăluite de Politico, vor atrage critici la adresa Arabiei Saudite pentru încercarea de a-și folosi bugetul astronomic pentru a cumpăra Cupa Mondială, formând o coaliție transcontinentală pentru a profita de sistemul de votare.

Arabia Saudită ar fi avut puține șanse de reușită dacă ar fi încercat să organizeze de una singură Cupa Mondială, având în vedere că turneul doar ce s-a ținut într-o țară din Orientul Mijlociu.

Mohammed bin Salman Kyriakos Mitsotakis
Bin Salman i-a promis Greciei că o va transforma într-un centru de distribuție a „hidrogenului verde”. Foto: Profimedia Images

Principalele rivale ale saudiților sunt cele două propuneri înaintate de Spania, Portugalia și Ucraina, respectiv Argentina, Uruguay, Paraguay și Chile.

Decizia finală va fi luată printr-un vot public al întregului Congres FIFA, format din cele peste 200 de federații partenere de pe întreg globul.

Dacă țările africane, atrase de prezența Egiptului și de investițiile Arabiei Saudite în Africa, vor susține propunerea, iar țările asiatice vor face la fel, în timp ce Grecia va atrage o parte din voturile statelor europene, planul saudiților va avea mari șanse de reușită.

Arabia Saudită vrea să domine principalele evenimente sportive ale lumii

Organizarea Campionatului Mondial de Fotbal ar reprezenta momentul de vârf al strategiei ambițioase a Arabiei Saudite de a domina principalele evenimente sportive ale lumii.

Printre succesele obținute de saudiți la acest capitol se numără căștigarea dreptului de a organiza campionate mondiale de box, turnee de fotbal între echipe europene (vezi Supercupele Spaniei și a Italiei) și curse de Formula 1.

În plus, Riadul și-a făcut propriul său turneu internațional de golf, a cumpărat un club de fotbal foarte important din Marea Britanie (Newcastle United) și va găzdui pentru prima oară Cupa Asiei la fotbal în 2027.

supercupă-Italia-Spania
Atât Supercupa Spaniei, cât și a Italiei s-au organizat în Arabia Saudită. Colaj foto: Profimedia Images

Însă, dorința saudiților de a organiza Cupa Mondială nu se rezumă doar la prestigiul sportiv, potrivit unui expert regional.

„Arabia Saudită încearcă să se poziționeze strategic drept un centru afro-eurasiatic – centrul noii ordini mondiale”, a spus Simon Chadwick, profesor de economie geopolitică și în sport la Școala de Business Skema de la Paris. „Această poziționare i-ar permite Arabiei Saudite să exercite putere și influență semnificativă pe o zonă geografică vastă, ceea ce încearcă să facă prin construirea de relații cu parteneri cheie.”

Bin Salman i-a promis Greciei că o va transforma într-un centru de distribuție a „hidrogenului verde”

„Represiunea din Arabia Saudită nu ar trebui premiată cu o Cupă Mondială”, a spus Minky Worden, directorul de inițiative globale al Observatorului Drepturilor Omului.

„Atât timp cât Arabia Saudită discriminează împotriva persoanelor LGBT și pedepsește femeile pentru activismul [în domeniul] drepturilor omului și nu are protecții pentru muncitorii migranți care ar construi majoritatea noilor stadioane și instalații, țara nu îndeplinește cerințele privind drepturile omului pe care FIFA le are în vigoare”, a spus Worden.

Bin Salman, care se bucură din nou de atenția Occidentului în urma crizei energetice declanșate de războiul din Ucraina, a semnat mai multe acorduri bilaterale la Atena în vara trecută, promițând Greciei că o va transforma într-un centru de distribuție a „hidrogenului verde”.

Arabia Saudită a avut de mult timp relații diplomatice apropiate cu Egiptul. Bin Salman s-a văzut cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi la Cairo în iunie, acolo unde a semnat acorduri pentru investiții în valoare de miliarde de euro și a purtat discuții de „cooperare bilaterală și regională”.

Decizia finală cu privire la cine va organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2030 va fi luată în 2024.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...