Politico: Șeful serviciului de spionaj al UE și-a anulat vizita secretă în Taiwan după ce Beijingul i-a descoperit planurile

Data publicării:
Arborarea steagului în Taiwan
Foto: Profimedia Images

Șeful serviciilor de informații ale Uniunii Europene și-a anulat vizita pe care urma să o facă în Taiwan după ce pregătirile sale ultrasecrete au fost aparent dezvăluite din timp Beijingului, potrivit unor diplomați europeni citați de Politico.

José Casimiro Morgado, directorul Centrului de Informații și Situație al Uniunii Europene (INTCEN), trebuia să se întâlnească în secret cu oficialii taiwanezi în luna octombrie, potrivit diplomaților.

Cu toate acestea, planul șefului spionajului UE s-a năruit după ce Beijingul a obținut informații despre vizita sa secretă și a pus presiune pe UE pentru a anula călătoria. Acest subiect foarte sensibil pentru China vine într-o perioadă în care guvernul chinez amenință tot mai mult Taiwanul, o țară care Beijingul consideră că face parte din teritoriul său.

Acum se pune problema dacă a fost vorba de o scurgere de informații din interiorul UE, diplomații europeni fiind de asemenea îngrijorați de faptul că Uniunea Europeană și-a schimbat planurile după intervenția Beijingului.

După publicarea inițială a articolului, un oficial UE a precizat că Morgado nu plănuia să facă o vizită în Taiwan, ci urma să participe la o serie de conferințe telefonice cu oficiali taiwanezi, dar a ales să le anuleze din cauza reacției Chinei față de vizita de luna trecută la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să spună dacă va avea loc o investigație în cazul posibilei scurgeri de informații din jurul vizitei lui Morgado.

Tancuri Taiwan
După demonstrația de forță a armatei chineze din Strâmtoarea Taiwan și amenințările pe care China le face la adresa Taiwanului, armata statului insular a organizat mai multe exerciții militare pentru a se pregăti pentru eventualitatea izbucnirii unui război. Foto: Profimedia Images

Scurgeri de informații și vizite pe furiș: relațiile UE - Taiwan, sub privirea vigilentă a Chinei

Întrebați despre planurile lui Morgado de a vizita Taiwanul, diplomații chinezi care reprezintă interesele Chinei pe lângă UE au spus că Beijingul „s-a opus mereu cu fermitate oricărei forme de relații oficiale între regiunea Taiwan și țări sau organizații care au legături diplomatice cu China”.

Dezvăluirea pune în lumină diplomația tăcută dintre UE și Taiwan, după vizita pe furiș de anul trecut a ministrului de externe taiwanez, Joseph Wu, la Bruxelles.

Vorbind marți în cadrul unei sesiunii pe tema relațiilor UE-Taiwan în Parlamentul European, Borrell a promis să întărească relațiile cu insula democratică autoguvernată, dar că în același timp va respecta „politica unei singure Chine”.

Joseph Wu
Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului, a făcut anul trecut o vizită pe ascuns la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

„Să mă fac înțeles: 'Politica unei singure Chine' nu ne împiedică pe noi, Uniunea Europeană, să continuăm și să intensificăm cooperarea cu Taiwanul și nici să ne exprimăm îngrijorările legate de creșterea recentă a tensiunilor”, a declarat Borrell.

UE a început să își sporească schimburile oficiale cu Taiwan în timp ce Beijingul își demonstra forța militară în jurul insulei după vizita lui Pelosi din august.

Un ministru taiwanez a participat la negocierile comerciale cu UE din luna iunie, cu toate că blocul comunitar european se ferește să semneze un acord de investiții bilaterale cu Taipei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri