Politico: Viktor Orban mizează pe victoria Rusiei și îi recomandă Ucrainei să se dea bătută

Data publicării:
Viktor Orban
Premierul maghiar susține că Vladimir Putin nu va pierde războiul, că timpul este de partea Rusiei și că Ucraina a devenit „tărâmul nimănui”. Foto: Profimedia Images

Viktor Orban vrea ca Ucraina să se predea, scrie Politico. În timp ce steagurile ucrainene se ridică în multe din capitalele europene și tancurile occidentale sunt trimise pe front ca să îi ajute pe ucraineni să respingă noua ofensivă rusească, premierul Ungariei pune la îndoială trăinicia suveranității statului ucrainean.

La Budapesta, guvernul a decorat străzile cu afișe prin care cere oprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, iar Opera de Stat pune în scenă producția „Război și Pace” de Serghei Prokofiev.

Orban s-a adresat de curând unui grup divers de conservatori străini, cărora le-a spus că Rusia a reușit deja să transforme Ucraina într-un dezastru imposibil de guvernat.

„Este [ca în] Afganistan acum”, a spus Orban în timpul discuțiilor de la masa rotundă descrise în publicația The American Conservative. Prim-ministrul maghiar susține că Vladimir Putin nu va pierde războiul, că timpul este de partea Rusiei și că Ucraina a devenit „tărâmul nimănui”.

Relațiile dintre Budapesta și Kiev sunt tot mai tensionate

Mesajul lui Orban este aproape diametral opus retoricii cu care suntem obișnuiți din partea alianței occidentale, care tocmai ce a mai depășit o linie roșie când a promis că va livra Ucrainei zeci de tancuri moderne.

Viktor-Orban2
Orban este de părere că unii politicieni s-ar putea, în secret, să fie de acord cu el, dar că nu pot recunoaște acest lucru în public. Foto: Profimedia Images

Relațiile dintre Ungaria și vecina sa, Ucraina, sunt tot mai tensionate. Remarcile lui Orban au stârnit furia oficialilor ucraineni, care l-au chemat pe ambasadorul maghiar.

Unii experți spun că abordarea lui Orban nu este doar o metodă prin care guvernul său încearcă să distragă atenția de la problemele economice cu care se confruntă țara, ci o strategie de consolidare a relației de lungă durată cu Kremlinul.

„Liderii politici din guvernul maghiar vorbesc desori despre promovarea păcii, dar – de la condamnarea sancțiunilor, până la primirea cu brațele deschise a propunerilor de încetare a focului înaintate de Rusia – ei continuă să avanseze politici aprobate de Putin”, a spus David Pressman, ambasadorul american de la Budapesta.

Orban: „Simțul moralității ne cere să facem tot ce putem ca să înghețăm linia frontului”

În timp ce cei mai mulți aliați occidentali au continuat să ofere Ucrainei ajutoare militare tot mai substanțiale, Ungaria refuză să își schimbe poziția față de Ucraina, despre care susține că ar trebui să renunțe la luptă.

„Umanitatea noastră de bază și simțul moralității ne cer să facem tot ce putem ca să înghețăm linia frontului, să avem o încetare a focului și să începem negocierile”, a spus Orban pentru postul de radio al statului.

Experții argumentează că Orban nu este anti-ucrainean, dar retorica sa reprezintă un efort de a juca la două capete și de a câștiga sprijin pe plan intern. Premierul maghiar vrea să profite de avantajele de care se bucură un stat membru NATO și UE, dar în același timp vrea să dezvolte relațiile cu Moscova, Beijing și alte capitale de state autoritare.

paks-orban-putin2
Premierul ungar Viktor Orban a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin pentru construcția a două noi reactoare la centrala nucleară Paks. Colaj foto: Profimedia Images

Ungaria nu a renunțat la planurile de extindere a unei centrale nucleare cu participarea companiei rusești Rosatom, iar oficialii maghiari continuă să viziteze Moscova pentru a discuta pe tema acordurilor din domeniul energiei.

„Orban a investit mult” în politicile sale prietenoase cu Rusia

„Orban a investit mult” în politicile sale prietenoase cu Rusia, a spus Péter Krekó, director al Institutului Capitalului Politic. „Există o inerție care îl trage în acea direcție. Se pare că guvernul nu este în stare să corecteze aceste greșeli.”

Experții mai spun că retorica premierului maghiar se datorează în parte unei greșeli de calcul făcute la începutul războiului despre direcția în care se va îndrepta conflictul. „Guvernul paria pe o rezolvare rapidă a conflictului și spera ca Ungaria să profite de pe urma menținerii relației cu Rusia”, a explicat Zselyke Csaky de la Institutul Universitar European.

În discuțiile sale cu conservatori străini, Orban a făcut aluzie la părerea sa că unii politicieni s-ar putea, în secret, să fie de acord cu el.

„Germanii suferă din cauză că nu știu ce este în interesul lor național, dar nu pot să o spună”, a declarat Orban. La Budapesta, însă, există sentimentul că Orban lansează critici la adresa abordării Occidentului față de Rusia pentru că afaceriști apropiați de guvern continuă să beneficieze de pe urma legăturilor cu Moscova.

Citește și: Ungaria este percepută drept cea mai coruptă ţară din UE. România este în top 3

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri