Polonia a pierdut la CEDO după ce o vedetă pop a spus că Biblia a fost scrisă de o persoană amețită de vin și iarbă

Data publicării:
biblie
CEDO a condamnat Varşovia în cazul unei vedete pop poloneze judecate pentru blasfemie. Foto: Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Varşovia în cazul unei vedete pop poloneze, judecată în ţara sa pentru „blasfemie”, după ce a spus că Biblia a fost scrisă de „oameni care beau prea mult vin şi fumează iarbă”.

Reclamanta, cântăreaţa Doda, „a făcut declaraţiile în cauză (...) ca răspuns la întrebări despre viaţa sa privată, pe un ton frivol şi cu un limbaj colorat destinat tinerilor săi fani", declaraţii care nu fac parte nici dintr-un "discurs motivat de ură”, nici de „intoleranţă religioasă”, afirmă CEDO într-un comunicat, care consideră această condamnare „pentru blasfemie (...) contrară Convenţiei” Europene a Drepturilor Omului.

Întrebată despre religia ei de un site în 2009, Dorota Rabczewska, cunoscută în Polonia sub numele de Doda, a afirmat că ea crede într-o „putere superioară", însă a afirmat că este mai convinsă de descoperirile ştiinţifice şi nu de „povestiri (biblice) incredibile” scrise de „persoane care beau prea mult vin şi fumează iarbă”.

În urma sesizării a două persoane, ea a fost urmărită în justiţie „pentru atingere adusă sentimentului religios”, o infracţiune pedepsită de articolul 196 din Codul penal în vigoare în Polonia, o ţară foarte catolică.

În 2012, Doda a fost amendată cu 5.000 de zloţi (circa 1.160 de euro) pe motiv că declaraţiile ei erau „în mod deliberat insultătoare şi dispreţuitoare faţă de credincioşi”, a mai spus CEDO, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Orice recurs al cântăreţei în faţa tribunalelor poloneze a eşuat.

Instanţele poloneze „nu au justificat însă cu motive suficiente ingerinţa în exercitarea de către (cântăreaţă) a dreptului său la libertatea de exprimare”, subliniază CEDO în comunicat.

Interviul conţinea, în mod cert, „declaraţii de natură să şocheze sau să îngrijoreze anumite persoane”, admite CEDO, însă opiniile exprimate „sunt protejate de Convenţie atâta timp cât nu incită la ură sau la intoleranţă religioasă”.

De asemenea, nu s-a stabilit că declaraţiile cântăreţei Doda „au fost de natură să incite la violenţă, la ură sau intoleranţă sau să justifice un astfel de comportament”, estimează CEDO, care a condamnat Polonia la plata a 10.000 de euro către cântăreaţă pentru prejudiciu moral.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri