Polonia acuză Belarusul că a adus din nou migranți la graniță cu camioanele, la câteva ore după ce i-a mutat într-un hangar

Data publicării:
Migranți la granița dintre Belarus și Polonia.
Migranți la granița dintre Belarus și Polonia. Foto: Profimedia Images

Polonia a acuzat vineri Belarusul că a adus cu camioanele sute de migranți înapoi la graniță și că i-au împins să încerce să treacă ilegal frontiera cu UE. Acțiunea a avut loc la doar câteva ore după ce poliția de frontieră i-a mutat pe migranții din taberele improvizate într-un hangar din apropiere, relatează Reuters.

Noile acuzații ale Poloniei au arătat clar că încă nu a fost rezolvată criza de la frontieră.

Guvernele europene acuză Belarusul că a adus cu avionul mii de oameni din Orientul Mijlociu și i-au împins să încerce să treacă ilegal granița. Circa 10 migranți au murit în pădurea înghețată de la frontieră. Belarusul neagă că a provocat criza în mod deliberat.

Autoritățile din Belarus au eliberat joi principala tabără în care mii de oameni stăteau în frig, în condiții precare. De asemenea, sute de irakieni au fost trimiși acasă cu primul zbor de repatriere de la Minsk în câteva luni.

Dar purtătoarea de cuvânt al poliției de frontieră poloneză, Anna Michalska, a declarat că autoritățile din Belarus au început după câteva ore să transporte sute de migranți înapoi și îi forțau să încerce să traverseze frontiera pe întuneric.

„Bielorușii au adus mai mulți migranți într-un loc unde a existat o încercare forțată de a trece granița. La început erau 100 de oameni, dar apoi partea belarusă a adus mai mulți oameni în camioane. Apoi au fost 500 de oameni”, a spus ea.

Câteva mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu, sunt blocaţi de-a lungul frontierei poloneze, pe partea belarusă, în speranţa de a putea intra în UE.

Occidentul acuză Minskul de orchestrarea din vară a acestui aflux, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Belarus după reprimarea în 2020 a unei mişcări de contestare a regimului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri