Polonia avertizează că Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 30 de ani

Data publicării:
tanc rusesc
Foto: Profimedia

Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani, a atras atenţia joi ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la lansarea preşedinţiei pe care Polonia o va deţine timp de un an la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un discurs adresat reprezentanţilor celor 57 de ţări membre ale celei mai mari organizaţii de securitate din regiune, fără a numi Rusia, Rau a menţionat tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia şi Republica Moldova, toate ţări cu conflicte active sau îngheţate în care se presupune că este implicată şi Moscova.

„Pare că riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus el.

„De mai mult săptămâni, de confruntăm cu perspectiva unei escaladări militare majore în estul Europei”, a atras atenţia şeful diplomaţiei poloneze.

După discuţii tensionate la Geneva între viceminiştrii de externe american şi rus, Wendy Sherman şi Serghei Riabkov, NATO şi Moscova au constatat miercuri la Bruxelles „divergenţele” lor profunde privind securitatea în Europa.

Joi are loc cea de-a treia şi ultima rundă de negocieri diplomatice menite să dezamorseze riscul unui conflict în Ucraina. Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se reuneşte la Viena pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor europeni. În ciuda discuțiilor, ambele părți, atât Occidentul, cât și Rusia, se pregătesc de război.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri