Polonia blochează toate importurile de cărbune din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
munte de carbune si un furnal scotand fum in fundal
PSD susține că CET Paroșeni și minele Lupeni și Lonea ar trebui menținute în funcțiune. Foto: Profimedia Images

Guvernul polonez a decis, marți, să blocheze toate importurile de cărbune din Rusia, parte a unei strategii mai mari de a reduce dependența energetică de Rusia, o problemă tot mai urgentă de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei, scrie ABC News.

Polonia va impune penalități financiare asupra tuturor companiilor private care importă cărbune rusesc în Polonia, iar vameșii polonezi urmează să facă verificări, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, Piotr Mueller.

El a adăugat că Polonia nu mai poate aștepta ca Uniunea Europeană să ia măsura la nivelul blocului.

În ciuda sancțiunilor fără precedent impuse de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, Europa rămâne dependentă de importurile energetice din Rusia, iar problema devine tot mai mare în perioada recentă.

Polonia a făcut eforturi de mai multă vreme să își reducă dependența de sursele de energie din Rusia, iar curând nu va mai fi nevoită să depindă de gazul rusesc. Totuși, țara rămâne dependentă de petrolul rusesc.

Cărbunele rusesc reprezintă 13% din combustibilul folosit de Polonia anual. Jumătate din acesta este folosit pentru încălzirea locuințelor individuale, în timp ce restul este folosit industrial.

„De aceea este mult mai ușor să interzicem cărbunele rusesc în martie decât în octombrie. Întrebarea care rămâne acum este cum ne vom pregăti pentru următorul sezon rece”, a spus Piotr Lewandowski, președintele Institutului pentru Cercetare Structurală din Varșovia.

O opțiune ar fi achiziționarea de cărbune din alte surse, însă acesta ar fi mai scump. O alta este ca statul polonez să ofere stimulente cetățenilor pentru a-și face casele mai eficiente energetic.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri