Sari la conținut

Polonia, „lunea neagră”. Manifestaţie împotriva interzicerii avortului

Protest de amploare în capitala Poloniei faţă de intenţia autorităţilor de a interzice avortul. Peste 20 de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Palatului şi pe străzile adiacente din centrul Varşoviei pentru a cere renunţarea la proiectul denumit "Stop Avortului". Toţi participanţii la acţiunea planificată pe Facebook au fost îmbrăcaţi în negru. O demonstraţie împotriva legii prin care este complet interzis avortul a avut loc şi la Bruxelles. Acolo au manifestat sute de membri ai comunităţii poloneze, dar şi belgieni.

Televiziunea privată TVN24, ai cărei prezentatori s-au îmbrăcat în negru, în semn de solidaritate, transmite că mai multe instituţii publice şi firme private s-au alăturat mişcării: un restaurant din Wroclaw s-a închis pentru a le permite angajatelor să participe la protest, iar un muzeu din Cracovia le-a dat liber femeilor.

La primăria din Czestochowa, poate oraşul cu cea mai mare proporţie de locuitori catolici practicanţi, circa 60% dintre femeile care lucrează la Primărie nu au mers luni la serviciu.

Polonia, stat cu populaţie majoritar catolică, are deja una dintre cele mai restrictive legislaţii în privinţa avortului din Europa, iar sondajele de opinie arată că populaţia nu susţine o nouă înăsprire a normelor, scrie News.ro.

Greva de luni vine după ce sâmbătă, mii de oameni s-au strâns să protesteze în faţa Parlamentului din Varşovia. Oamenii s-au îmbrăcat în negru, în semn de doliu faţă de pierderea dreptului de reproducere şi faţă de riscul ca numeroase femei însărcinate să moară din cauza avorturilor neautorizate, dacă proiectul va fi adoptat.

În baza legii existente, intrată în vigoare în 1993, avortul este interzis cu excepţia cazurilor în care viaţa mamei este în pericol, dacă fătul suferă de malformaţii grave sau boli incurabile sau dacă sarcina este rezultatul unui avort sau al incestului.

Noua propunere, examinată în prezent de o comisie parlamentară, interzice toate avorturile, chiar dacă mama a fost violată sau dacă viaţa sa este în pericol. Femeile însărcinate care vor să avorteze şi medicii care le ajută riscă până la cinci ani de închisoare.

Propunerea pentru înăsprirea legii a fost lansată de un ONG care a strâns 45.000 de semnături.