Polonia reactivează „turnătoria” de tip comunist? Ce le-a ordonat șeful Senatului polonezilor din străinătate

Data actualizării: Data publicării:
00023ZAA59UHX8D4-C322-F4

Șeful Senatului de la Varșovia, Stanislaw Karczewski, le-a ordonat polonezilor din străinătate să informeze statul în legătură privind orice „comentarii anti-poloneze” ale conaționalilor lor, transmite Deutsche Welle.

O scrisoare oficială în acest sens a fost trimisă deja ambasadelor și consulatelor Poloniei.

Documentul le cere imperativ polonezilor din diaspora să „informeze ambasadele și consulatele de orice defăimare care ar putea dăuna bunei reputații a Poloniei”.

Ambasadorul Poloniei în Germania, Andrzej Przylebski, a declarat pentru postul public de radio NDR că această decizie face parte din „sarcinile obișnuite ale unei reprezentanțe diplomatice”.

Agenţia France Presse a constatat miercuri că acest text a fost tradus şi afişat, de exemplu, pe site-urile ambasadelor la Paris şi Buenos Aires, dar încă nu la Washington, Madrid sau Tel Aviv.

Această mutare a Varșoviei vine la o săptămână distanță după ce preşedintele polonez, Andrzej Duda, a promulgat mult contestata lege privind Holocaustul, în pofida protestelor venite din partea Israelului, SUA şi Ucrainei.

Legea impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv cetăţeni străini, pentru menţionarea termenului „tabere poloneze ale morţii” şi pentru sugerarea „în mod public şi împotriva realităţii” a faptului că naţiunea şi statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Guvernul de la Varşovia, condus de Partidul Lege şi Justiţie (centru-dreapta), afirmă că noul act normativ este necesar pentru a proteja reputaţia polonezilor ca victime ale agresiunii naziste.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri