Polonia. Remaniere guvernamentală și „repolonizarea presei”, anunțate de Jaroslaw Kaczynski

Data actualizării: Data publicării:
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski. Foto: Guliver/Getty Images

Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, formaţiune aflată la guvernare, și-a anunţat duminică seară intenţia de a remania guvernul și de a continua planul de „repolonizare” a presei, ceea ce înseamnă că va limita participarea capitalului străin în domeniul media din această țară, relatează Agerpres.

Remaniera guvernului va avea loc „la scurt timp după pauza de vară”, iar premierul Mateusz Morawiecki va rămâne în funcție, a precizat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu pentru radio, citat de agenţia de presă PAP.

Decizia liderului PiS este mai degrabă un răspuns la victoria la limită a lui Andrzej Duda, preşedintele în exerciţiu al Poloniei, la recentul scrutin prezidenţial. Duda, care a obținut al doilea mandat, a fost susţinut de PiS. Duda a obţinut victoria doar cu un avans mic (51,03 la sută din voturi) în faţa contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, reprezentantul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO). Mulţi consideră că acesta este un semn al nemulţumirii electoratului polonez faţă de activitatea guvernului, însă și la alegerile din 2015 victoria sa în fața candidatului PO nu a fost chiar zdrobitoare ( 51,55 la sută din voturi).

În vârstă de 71 de ani, Jaroslaw Kaczynski este fratele geamăn al fostului președinte polonez Lech Kaczynski, care decedat, împreună cu mai mulți oficiali, într-un accident de avion, în aprilie 2010, în Rusia. Jaroslaw a fost premier al Poloniei pentru ceva mai mult de un an, atunci când fratele său Lech era președinte. Jaroslaw Kaczynski a candidat la rândul său la Președinție, după moartea fratelui său, dar a pierdut în fața liberalului Bronislaw Komorowski, cel pe care în 2015 l-a învins actualul președinte Andrzej Duda.

După eșecul electoral din 2010, Jaroslaw Kaczynski a preferat să rămână doar liderul partidului PiS. El a precizat, în interviul acordat duminică seară, că vor fi făcute schimbări şi în interiorul PiS, dar nu a oferit detalii despre persoanele şi funcţiile vizate.

Pe de altă parte, Kaczynski a spus că va continua planul de „repolonizare” a presei, limitând participarea capitalului străin în domeniul media din Polonia. În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, guvernul conservator de la Varşovia s-a plâns că presa, mai ales cea deţinută de proprietari germani, este părtinitoare în prezentarea problemelor guvernamentale.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri