Polonia va menţine TVA zero la alimente în primul semestru din 2023

Data publicării:
Mateusz Morawiecki premierulpoloniei gesticuleaza in timpul unui discurs in parlament
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Foto: Profimedia Images

Polonia va menţine în primul semestru din 2023 TVA zero la alimente, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki, în dorinţa de a reconfigura măsurile anti-inflaţioniste înaintea alegerilor din 2023, transmite Reuters.

Autorităţile de la Varşovia au adoptat reducerea taxelor, de la benzină la îngrăşăminte, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă faţă inflaţiei ridicate, dar vor trebui să revină în 2023 la taxele mai ridicate, după ce Comisia Europeană a decis că acestea nu respectă reglementările blocului comunitar.

Totuşi, Bruxelles-ul a permis păstrarea TVA zero la alimente.

"Încercăm... când plouă să dăm oamenilor o umbrelă pentru a-i ajuta", a declarat Morawiecki la o conferinţă de presă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

"Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrelă şi astăzi vreau să subliniez că vom continua această politică cel puţin în primul semestru din 2023", a adăugat premierul polonez.

El a anunţat că măsura va costa aproximativ opt miliarde de zloţi (1,77 miliarde de dolari).

Ministrul de Finanţe, Magdalena Rzeczkowska, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să pregătească planuri de economii de aproximativ 5% în departamentele lor.

"Am convenit un plafon de 5% şi este decizia fiecărui minister privind perioada în care vor fi realizate economiile", a explicat Rzeczkowska.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri