Polonia, zguduită de protestele împotriva interzicerii avorturilor. Vicepremierul Kaczynski face apel pentru „apărarea bisericilor”

Data publicării:
politisti polonezi fac cordon impotriva femeilor care protesteaza impotriva interzicerii avorturilor in polonia
Proteste masive împotriva interzicerii avorturilor au avut loc în toate marile orașe ale Poloniei. Sursa foto Profimedia Images

Liderul partidului ultracatolic şi naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunţat marţi ''tentative de a distruge'' ţara şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi ''să apere bisericile'' împotriva manifestanţilor pro-avort, informează AFP, citată de Agerpres.

Kaczynski, vicepremier responsabil pentru securitate, dar care este considerat principalul factor de decizie în toate chestiunile cele mai importante, a criticat vehement "nihilismul" şi "vulgaritatea" atacurilor care, în opinia sa, "au drept scop distrugerea Poloniei", ţară ataşată valorilor catolicismului.

"Îi îndemn pe toţi membrii PiS şi pe toţi cei care ne susţin să apere bisericile poloneze, cu orice preţ", a declarat Kaczynski într-o alocuţiune televizată.

Polonia este de cinci zile scena unor proteste la nivel naţional după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituţional polonez de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi "incompatibil" cu Constituţia. Decizia, salutată de PiS, restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest.

"Nu vom accepta atacurile împotriva a ceea ce este sacru pentru noi, împotriva oamenilor, bisericilor", a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce edificii religioase au fost luate ca ţintă de protestatari, duminică.

Marşurile de protest au continuat marţi în mai multe oraşe ale Poloniei, iar mişcarea Greva Naţională a Femeilor, urmărită pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, a cerut demisia guvernului.

Mai multe organizaţii feministe au îndemnat femeile să intre în grevă miercuri şi să manifesteze vineri.

În Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an şi majoritatea dintre ele sunt efectuate din cauza malformaţiilor fetale grave. Însă grupurile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute în mod ilegal în străinătate, în fiecare an.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri