Poluare periculoasă la Kabul: 17 persoane au murit într-o săptămână

Data publicării:
poluare periculoasa la kabul
Foto: captură YouTube

Cel puţin 17 persoane au murit în urma unor boli respiratorii la Kabul, pe parcursul săptămânii trecute, a informat luni ministrul adjunct al Sănătăţii, Fida Mohammad Paikan, precizând că oraşul continuă să înregistreze niveluri „periculoase” de poluare a aerului, informează luni agenția DPA, preluată de Agerpres.

Oficialul a precizat că 8.813 pacienţi suferind de afecţiuni respiratorii au ajuns în spitalele din capitala afgană săptămâna trecută, iar 17 dintre aceştia au murit.

Ministerul Sănătății a inițiat o campanie de distribuire de măşti pentru faţă cu filtre antipoluare. 

Autorităţile au început să ia măsuri împotriva companiilor locale, considerate principalele responsabile pentru poluarea aerului din Kabul, după ce au primit o solicitare în acest sens din partea preşedintele afgan, a declarat luni pentru DPA Leila Samani, o purtătoare de cuvânt a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului din Afganistan.

În acest context, proprietarii sălilor de nuntă, ai băilor publice şi administratorii imobilelor au fost avertizaţi să înceteze să ardă anvelope şi materiale plastice pentru a-şi asigura încălzirea, a precizat Samani.

De asemenea, locuitorii au fost îndemnaţi să reducă utilizarea cărbunelui pentru a-şi încălzi casele.

Pe de altă parte, mulţi rezidenţi invocă sărăcia şi lipsa de electricitate drept cauză primară a poluării şi susţin că problema va fi imposibil de rezolvat în lipsa gazului şi energiei electrice mai ieftine.

Potrivit oficialilor, consumul de combustibil nestandard, lipsa spaţiilor verzi, drumurile neasfaltate şi aşezările neplanificate sunt la rândul lor factori care contribuie la poluarea din Kabul.

Guvernul intenţionează să lanseze o campanie de conştientizare în moscheile din oraş în zilele următoare, un efort la care şi-au unit forţele circa 22 de instituţii guvernamentale.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri