Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflaţia

Data publicării:
persoana care verifica bonul de cumparaturi
Foto: Profimedia Images

Executivul de la Lisabona intenţionează să introducă, timp ce şase luni, o cotă zero de TVA la o listă de 44 de produse alimentare de bază pentru a combate inflaţia ridicată, a anunţat premierul António Costa.

În Portugalia, cota de TVA la alimentele de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, este de 6%. Alte produse alimentare şi băuturi au o cotă de TVA de 13% sau 23%.

Suspendarea TVA la pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne şi peşte face parte dintr-un acord convenit luni seara de Guvernul portughez cu fermierii şi distribuitorii. Măsura va fi în vigoare în perioada aprilie-octombrie şi, împreună cu o majorare a sprijinului financiar oferit fermierilor şi crescătorilor de animale, ar urma să coste statul aproximativ 600 de milioane de euro.

Întregul pachet legislativ trebuie aprobat şi de Parlamentul de la Lisabona, unde Guvernul condus de premierul António Costa se bucură de sprijinul majorităţii, scrie Agerpres, care citează DPA.

În luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Portugalia a fost de 8,2%, încetinind faţă de un avans de 8,4% în luna ianuarie şi mai puţin decât inflaţia de 8,5% înregistrată de zona euro în luna februarie. În schimb, inflaţia la alimente a ajuns la 20,1%.

Multe persoane din Portugalia fac faţă cu greu cheltuielilor din cauza unor salarii mai mici decât în alte ţări din Europa Occidentală. Premierul António Costa a dat vina pe invazia rusească din Ucraina pentru inflaţia ridicată şi a avertizat că preţurile vor continua să crească şi după ce va intra în vigoare TVA zero la alimente. "Nimeni nu ştie cât de mult va dura războiul însă atâta timp cât va continua, există riscul ca costurile de producţie să crească şi mai mult", a spus premierul portughez.

În luna decembrie a anului trecut, miniştrii europeni ai Finanţelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri şi servicii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri