Povestea emoționantă a unei tinere din Yemen, care a mers 7 ore cu o cămilă, pentru a putea naște la spital: „Fiecare pas mă sfâșia”

Data actualizării: Data publicării:
oameni care merg cu camila
O tânără însărcinată, din Yemen, în vârstă de 19 ani, a călătorit șapte ore pe o cămilă pentru a ajunge la spital. FOTO: Shutterstock

O tânără însărcinată, din Yemen, în vârstă de 19 ani, a călătorit șapte ore pe o cămilă, pentru a putea ajunge la spital. Ea se aștepta ca drumul de 40 de kilometri până la spital să dureze patru ore de la casa ei, situată în vârful unor munți, dar a durat, în schimb, șapte ore, ore în care femeia intrase în travaliu, transmite BBC.

„Fiecare pas pe care îl făcea cămila mă sfâșia. Drumul a fost anevoios. Călătoria m-a epuizat atât fizic, cât și psihic. Au fost momente în care m-am rugat ca Dumnezeu să mă ia și să-mi protejeze copilul, pentru a putea scăpa de durere”, a povestit ea.

Când cămila nu a mai putut merge mai departe, Mona a coborât și a străbătut ultima parte a călătoriei pe jos, cu soțul ei.

Mona nu-și mai amintește momentul în care a ajuns la spital, dar își amintește speranța care a cuprins-o când a auzit plânsetele copilului ei. Ea l-a numit pe băiețel Jarrah, după numele chirurgului care i-a salvat.

În provincia Mahweet din nord-vestul Yemenului, Spitalul Bani Saad este singura unitate medicală. De la casa Monei, în satul Al-Maaqara, se poate ajunge la această unitate doar pe cămile sau pe jos, prin munți. Drumurile sunt înguste, distruse sau blocate, din cauza celor opt ani de război.

O femeie moare la fiecare două ore în timpul nașterii, din cauze care pot fi prevenite în Yemen

O femeie moare la fiecare două ore în timpul nașterii, din cauze care pot fi prevenite în Yemen, potrivit lui Hicham Nahro de la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) din Yemen.

Potrivit UNFPA, mai puțin de jumătate dintre nașteri sunt asistate de un medic calificat și doar o treime dintre nașteri au loc într-o unitate sanitară. Două cincimi din populația Yemenului locuiesc la mai mult de o oră distanță de cel mai apropiat spital public complet funcțional.

Sistemul de sănătate din Yemen, aflat în criză, se confrunta cu probleme chiar înainte de război. Cu toate acestea, conflictul a provocat daune pe scară largă spitalelor și drumurilor din Yemen, îngreunând deplasarea oamenilor.

Spitalele duc lipsă de personal calificat, de echipamente și de medicamente, iar investițiile în drumuri și infrastructură au stagnat.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri