Povestea fetiței de 12 ani din Rusia trimise la orfelinat după ce a făcut un desen anti-război. Tatăl ei, bătut și arestat de FSB

Data actualizării: Data publicării:
masa
Mașa, fetița de 12 ani din Rusia care a făcut un desen anti-război. Foto: Captură Twitter

O copilă de 12 ani din regiunea Tula, localitate aflată la sud de Moscova, a fost trimisă la orfelinat după ce a desenat la școală un tablou împotriva războiului din Ucraina. Tatăl ei a fost bătut și arestat miercuri de FSB, potrivit publicației Meduza. ro.

Alexei Moskalev, în vârstă de 54 de ani, tatăl și singurul părinte al copilei, a fost acuzat de „discreditare" a armatei în decembrie, după ce fiica sa, Mașa, a protestat împotriva războiului la școală și în mediul online.

Elevă în clasa șasea, Mașa a primit ca temă să deseneze imagini în sprijinul trupelor rusești din Ucraina. În schimb, fetița a desenat o imagine cu un steag rusesc pe care erau scrise cuvintele „Nu războiului” și un steag ucrainean pe care erau inscripționate cuvintele „Glorie Ucrainei”. Desenul arăta, de asemenea, rachete care zburau dinspre partea rusă spre o femeie și copilul ei de pe partea ucraineană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Profesoara l-a informat pe directorul școlii care, la rândul său, a sunat la poliție, iar până la sfârșitul zilei următoare, FSB-ul și serviciile de protecție a copilului erau deja implicate. Tatăl fetiței, care o crește singur, se confruntă cu acuzații grave, pentru care riscă acum până la trei ani de închisoare dacă cazul său va ajunge în instanță „iar fata va fi trimisă la un orfelinat", a declarat avocatul său pentru proiectul media rusesc independent pentru drepturile omului OVD-Info.

Moskalev a spus că ofițerii care au venit la ei acasă le-au aruncat toate lucrurile pe podea, au smuls tablourile atârnate de pe pereți și au răsturnat mobila. Mai mult, au luat 123.000 de ruble (1.655 de dolari) și 3.150 de dolari, toate economiile familiei, și au făcut o fotografie cu desenul anti-război al Mașei.

Ulterior, au dus-o pe Mașa la un orfelinat, iar pe Moskalev la biroul FSB pentru a fi interogat. Acolo, a povestit el jurnaliștilor, ofițerii l-au dat „cu capul de pereți și de podea” înainte de a-l lăsa în camera de interogatoriu timp de două ore și jumătate, cu imnul național rusesc la volum maxim.

Când bărbatul a început să se simtă rău, au chemat o echipă medicală. „După aceea, (ofițerii FSB) mi-au arătat un comentariu pe care fiica mea l-a lăsat pe VKontakte (cea mai mare rețea de socializare rusească - n.r.) la o postare despre cum „copiii noștri mor dezinteresat (în Ucraina)”, la care Mașa a scris: „Și de cât mor ei? Două sute de mii (ruble) pe lună, sau puțin mai mult?”, a mai relatat Moskalev.

Până de curând, Moskalev era crescător de păsări în orașul Yefremov, unde își creștea singur fiica, Mașa. Mama fetei i-a părăsit pe când copila avea trei ani.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri