Povestea pușcașului marin american care s-a dus la Moscova să-și vadă iubita și a ajuns să stea trei ani într-o închisoare din Rusia

Data publicării:
trevor reed
Fostul puşcaş marin american Trevor Reed, care a stat trei ani în închisoare în Rusia, este în drum spre casă, după ce a fost eliberat la schimb cu Konstantin Iaroşenko, un pilot rus încarcerat în SUA. FOTO: Profimedia Images

Fostul puşcaş marin american Trevor Reed, care a stat trei ani în închisoare în Rusia, este în drum spre casă, după ce a fost eliberat la schimb cu Konstantin Iaroşenko, un pilot rus încarcerat în SUA pentru trafic de cocaină. Trevor Reed se dusese la Moscova pentru a învăța limba rusă și a-și vizita iubita. El a ajuns în închisoare după ce doi polițiști ruși l-au acuzat că i-a lovit într-o seară când era beat.

Trevor Reed a fost deținut într-o închisoare din Rusia din 2019. El a fost schimbat pentru Konstantin Yaroshenko, un rus aflat în închisoare sub acuzația de trafic de droguri.

Părinții lui Trevor Reed au vorbit pentru BBC despre bucuria fără margini pe care au simțit-o când au aflat că el va fi eliberat. Mama pușcașului marin a povestit că s-a simțit ca în ziua în care l-a născut.

După ce va reveni în SUA, Reed va trebui să stea câteva zile în spital. Potrivit părinților lui, Joey și Paula, el a fost deținut în condiții rele în închisoare și se pare că s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

Părinții au protestat luna trecută în fața Casei Albe, cerând eliberarea lui Reed, ei solicitând atunci sprijinul lui Joe Biden.

Miercuri, după ce au aflat că va fi eliberat, părinții lui Trevor Reed au declarat presei că îi sunt recunoscători președintelui pentru că a salvat viața fiului lor. De altfel, ei au primit vestea că acesta va reveni acasă chiar de la Biden, care i-a sunat. „Oricine ar spune că [dl Biden] nu este un om plin de compasiune sau bun, este doar un mincinos sau un idiot”, a spus tatăl.

Trevor Reed, în vârstă de 30 de ani, a mers la Moscova în 2019 pentru a învăța limba rusă și a-și vizita iubita. Într-o noapte, aflat în stare de ebrietate după ce fusese la o petrecere, el a fost reținut de doi polițiști care au vrut să îl ducă la secție. Cei doi polițiști au acuzat că tânărul i-ar fi atacat în timp ce conduceau. Reed a pledat nevinovat susținând că nu își amintește ca lucrurile să se fi petrecut așa cum spuneau cei doi polițiști ruși. Cu toate acestea, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2020, sub acuzația de agresiune.

Guvernul SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la corectitudinea procesului său, ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, afirmând recent că Trevor Reed „stă în închisoare pentru o infracțiune pe care nu a comis-o”.

Mai mulți oficiali americani au declarat miercuri că eliberarea lui Reed a fost rezultatul unor luni de negocieri dificile și că sunt îngrijorări tot mai mari cu  privire la degradarea stării lui de sănătate în timpul detenției.

Trevor Reed a fost eliberat în schimbul pilotului rus Konstantin Yaroshenko, care din 2011 ispășește în SUA o pedeapsă de 20 de ani pentru contrabandă cu cocaină.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri