Povestea telefonului din „Casa Libertății”, unde se află principala linie de comunicare directă dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud

Data actualizării: Data publicării:
jong

După mult timp de când a fost sistată, Phenianul a decis miercuri să redeschidă linia directă de telefon din Panmunjom cu autoritățile sud-coreene. Hotărârea vine în siajul ofertei de dialog la nivel înalt făcută de Seul pentru a a ameliora relațiile cu regimul lui Kim Jong-un.

Cum arată această linie directă de dialog intercoreean? Sistemul de telefonie este amplasat în satul de armistițiu Panmunjom din Zona Demilitarizată (DMZ) într-un imobil numit „Casa Libertății”.

Sub un monitor încadrat într-o carcasă maro, se află două telefoane: un receptor verde și un receptor roșu. Telefonul verde este folosit pentru primirea apelurilor din partea Coreei de Nord, iar cel roșu, pentru apelarea autorităților de la Phenian.

În încăperea din „Casa Libertății” există, de asemenea, și un fax, prin care Nordul adresează Sudului mesaje care variază de la chestiuni adiminstrative și până la amenințări militare.

Este primul canal de comunicare telefonică dintre cele două Corei, înființat în 1971, din necesitatea demarării unei linii de dialog între serviciile de Crucea Roșie din cele două țări.

„Toate apelurile telefonice au fost oficiale. Nu ne-am făcut glume unii altora prin intermediul acestui telefon”, declara în 2008 agenției Yonhap un fost oficial de comunicare din satul de armistițiu.

CITIȚI ȘI: Reacția SUA la propunerea Phenianului de a restabili „telefonul roșu” cu Seulul

În februarie 2016, Phenianul a încetat să mai răspundă apelurilor telefonice ale Seulului, acesta fiind unul dintre primii pași ai declinului fără precedent din ultimii ani la nivelul relațiilor dintre cele două Corei.

Potrivit lui Yoon Hwang, profesor de studii nord-est asiatice al Universității Sunmoon, în prezent există circa 33 de linii telefonice directe care leagă Coreea de Sud și Coreea de Nord, dar până la recenta decizie a Phenianului nici una dintre aceste linii au fost închise.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dat ordin pentru a redeschide o linie telefonică directă, închisă de mult timp, cu Coreea de Sud miercuri la ora 06:30 GMT pentru discuţii intercoreene, a anunţat un oficial nord-coreean într-o declaraţie la televiziunea oficială a Phenianului, potrivit Reuters.

CITIȚI ȘI: VIDEO. Satul fals de la granița Coreei de Nord. Ce se întâmplă aici din anii 1950

Discuţiile vor avea ca scop stabilirea unui dialog oficial despre trimiterea unei delegaţii nord-coreene la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang de luna viitoare, a indicat acelaşi oficial.

Conducătorul nord-coreean a „salutat" sprijinul acordat de Seul propunerii sale de pace, a declarat la rândul său Ri Son-Gwon, şeful Comitetului nord-coreean pentru reunificarea paşnică a Coreei (CRPC) pentru televiziunea oficială nord-coreeană.

Kim Jong-Un a profitat luni de discursul său adresat naţiunii cu ocazia Anului Nou pentru a avertiza că are în permanenţă la îndemână „butonul" atomic, întinzând totodată mâna Coreei de Sud. El a evocat posibilitatea unor discuţii şi a explicat că Phenianul ar putea participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud.

Drept răspuns, Seulul a propus organizarea unor convorbiri la nivel înalt la 9 ianuarie la Panmunjom, localitate de frontieră unde a fost semnată încetarea focului în timpul Războiului Coreei (1950-1953).

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri