Povestea tulburătoare a tânărului care s-a sinucis ca să nu fie capturat de ISIS

Data publicării:
Ryan Lock
Ryan Lock

Ryan Lock, care a murit în decembrie 2016 luptând împotriva jihadiștilor ISIS din Raqqa de partea Unităților kurde de Apărarea Poporulu, este descris într-o anchetă oficială drept un „tânăr eroic”, relatează BBC. Jurnaliștii britanici au pus cap la cap diferite detalii disparate care alcătuiesc povestea tânărului. 

_93211772_lock
Ryan Lock

Rănit și înconjurat de luptători ISIS, Ryan a luat decizia să se sinucidă pentru a evita o „moarte dureroasă și înspăimântătoare”, se arată în ancheta demarată pe seama morții tânărului de 20 de ani.

Fost bucătar, fără pic de experiență militară, Ryan Lock le spusese părinților lui că era în vacanță și nu pe frontul sirian al Coaliției Internaționale anti-ISIS.

Catherine, mama tânărului, își amintește că, înainte de a pleca de acasă, Ryan îi vorbise despre cât de rea este situația în Siria, adăugând că, de obicei, acesta nu era un subiect „pe care el îl comenta”.  

Tânărul devenise secretos în ultima vreme: „Existau semnale de alarmă, dar nu primeam răspunsurile”.

Când, într-un final, Ryan Lock a hotărât să îi spună adevărul mamei sale, că se afla în drum spre Siria, „m-a cuprins o panică absolută”. Auzind vestea, Catherine a încercat din răsputeri să își țină în frâu teama, răspunzându-i: „Sunt mândră de tine, dar pentru numele lui Dumnezeu, vino teafăr acasă”.

Pe întreaga durată a luptelor de partea forțelor kurde, Ryan a menținut contactul cu familia lui prin Facebook Messenger. Tânărul le trimitea aproape zilnic imagini de pe front și îi ținea constant la curent cu felul în care decurgea antrenamentul militar. Însă nu le-a menționat niciodată că lua parte la schimburile de focuri.

Contactul din Ryan și părinții lui avea să întrerupă în luna decembrie a anului trecut.

Cel care a aflat de moartea tânărului a fost chiar tatăl lui, Jon Plater, care a descoperit online imagini cu trupul neînsuflețit al fiului său. În imagini, un jihadist stătea cu talpa bocancului pe pieptul lui Ryan.

În anchetă este menționată și declarația unui medic legist, David Horsley. Medicul a precizat că Ryan fusese rănit la baza piciorului, devenind astfel o pradă sigură în „mâinile unui inamic crud și nemilos”.

„Nu era pregătit să lase să se petreacă așa ceva și și-a folosit arma din dotare ca să împiedice capturarea. Asta nu poate fi interpretată decât ca un gest brav. A murit făcând ceva în care a crezut cu pasiune”, a mai declarat David Horsley.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri