Poveștile oamenilor din cea mai mare mahala a Europei. Aflată la porțile Madridului, aici trăiesc într-o sărăcie lucie și mulți români

Data actualizării: Data publicării:
oameni demonstrand si cerand curent electric pentru mahalaua Canada din Madrid
Locuitori din mahalaua Canada Real din Madrid protestează cerând restabilirea curentului electric Foto: Profimedia

Una dintre promisiunile de bază ale Uniunii Europene este să ofere siguranță și prosperitate cetățenilor săi, lucru care nu prea se vede la porţile Madridului. Cartierul Cañada Real este considerat cea mai mare mahala a continentului. Servicii banale precum electricitatea sunt un lux pentru cei de aici. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Seara, Zakharia Errahmouni este mereu puțin neliniştit. Nu-i plac lumânările şi spune că sunt periculoase pentru copiii lui. Dar îi lasă să se mai joace puţin înainte de a merge la culcare. Vrea ca lucrurile să fie cât mai normale pentru ei.

„Încerc să profit la maximum, în special pentru copii. Nu ar trebui să se teamă sau să simtă că sunt diferiți faţă de prietenii lor de la grădiniță sau şcoala primară”, spune Zakharia.

Zakharia trăieşte în Cañada Real, o așezare din sud-estul Madridului. Se spune că este cea mai mare mahala din Europa. Nimeni nu știe dacă asta este adevărat, pentru că este o aşezare ilegală. Colibele și barăcile de aici nu sunt înscrise în niciun registru de proprietate. Prospera capitală a Spaniei aproape că reușise să uite de Cañada Real, până când luminile s-au stins brusc, în octombrie anul trecut.

„Nu am mai avut curent de 11 luni. Ne-am săturat!”

Protestatarii au scandat „Lumina este un drept, nu un lux!”. Nu au avut energie electrică luni de-a rândul și, după o iarnă grea cu temperaturi sub zero grade Celsius, s-au săturat.

Au mărșăluit de la periferie până în centrul Madridului și deodată au devenit vizibili.  Cei mai mulți sunt migranți din Maroc sau România, dar printre ei sunt și spanioli care s-au mutat la periferie din cauza sărăciei.

„Am câștigat respect! Suntem oameni muncitori și vrem o viață normală pentru noi și copiii noștri!” - spune o protestatară.

„Nu am mai avut curent de unsprezece luni. Ne-am săturat!” - explică o altă femeie care locuiește în Cañada Real.

Problema este că nu există contracte de energie electrică pentru aşezările ilegale, deci nicio companie nu este responsabilă de reluarea alimentării. Manifestanții spun că este o problemă sistemică.

Frigiderul care păstrează mâncarea fără să fie băgat în priză

Zakharia Errahmouni participă şi el la protest, deși se teme că mahalaua Cañada va fi evacuată.

„Nu-i voi lăsa să mă dea afară. Voi lupta. Nu voi renunța”, spune bărbatul.

Familia a cumpărat un generator ieftin. Când Zakharia îl pune în funcțiune, soția lui, Najoua, mută repede mâncarea din frigider în congelator. Dacă rămâne rece timp de două sau trei ore, laptele și untul pot fi consumate. Dar nu şi odată cu venirea verii.

„Atunci situaţia se complică. Trebuie să lăsăm generatorul să funcţioneze mai mult și asta costă. Dar nici nu pot să merg mereu la magazin ca să cumpăr produse proaspete”, spune Najoua Errahmouni, soţia lui Zakharia.

Branșamentele ilegale ale cultivatorilor de canabis

A doua zi mergem într-o zonă care începe la mai puțin de o sută de metri în spatele casei lui Zakharia. Vecinii ne-au spus că mulţi oameni de aici cultivă canabis. Poliția face de multe ori descinderi, dar nu distruge plantațiile. Acestea au nevoie de multă lumină, iar electricitatea vine de la branşamentele ilegale la liniile de tensiune învechite. La un moment dat, rețeaua pur şi simplu a cedat.

Autorităţile din Madrid nu au vrut să ne spună de ce trebuie să sufere 4.000 de oameni care nu au nimic de-a face cu traficul de droguri.

Chiar și Națiunile Unite s-au interesat de acest caz. Un raportor special al ONU şi-a exprimat nemulţumirea într-o postare pe Twitter: „Este cu adevărat iresponsabil ca aceşti copii să fie lăsaţi fără electricitate în mijlocul iernii”.

De ce relocarea nu convine rezidenților

Tânărul avocat Victor Palomo vine de multe ori în zonă ca să-şi viziteze clienţii. Biroul său de avocatură reprezintă rezidenți care vor să rămână aici.

„Oamenii sunt relocați în sate aflate la o oră de condus de Madrid. Și acolo nu-şi găsesc deloc de muncă. În loc să rezolve problema din Cañada Real, relocarea doar înrăutăţeşte lucrurile”, spune avocatul Victor Palomo.

Zakharia și-a construit de unul singur casa, acum aproape douăzeci de ani. Este visul lui, mica sa bucată din Spania. Clădirea nu a fost niciodată înregistrată oficial, dar a fost tolerată. Spune că lipsa electricităţii pentru o perioadă atât de lungă este un semn rău, iar asta îl îngrijorează.

„Unde să mă duc? Toată munca mea este aici, în această casă, la fel și banii mei. Nu am altă casă”, spune bărbatul.

Pentru Zakharia e de neconceput să plece din Cañada Real. Chiar dacă nu este în întregime un cartier bun, Cañada înseamnă, totuşi, acasă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri