Poveștile sfâșietoare ale vietnamezilor săraci care au plătit 30.000 $ ca să moară într-un camion din Anglia. Legătura cu România

Data actualizării: Data publicării:
Le Van Ha
Le Van Ha a plecat din Vietnam spre Marea Britanie prin România, unde avea contract de muncă la o fabrică FOTO: captură CNN

Locuitorii din centrul Vietnamului abandonează câmpurile de orez și pleacă spre Europa, ca să câștige bani mai mulți și mai ușor. Este foarte greu să obțină vize, așa că cei mai mulți apelează la rețelele de trafic de migranți. Au dat și un nume rețelelor ilegale care, de multe ori, nu îi duc la o viață mai bună, ci la moarte: linia.

Sistemul ilicit de transport al oamenilor peste granițe a devenit atât de comun în centrul Vietnamului încât toată lumea din satul Do Thanh, din provincia Nghe An, pare să cunoască pe cineva care a făcut călătoria.

CNN spune povestea tristă a acestor oameni care seamănă izbitor de mult cu mii de povești spune de români din mediul rural, plecați la muncă în Occident.

Phan își povestește viața în sufrageria lui, sub o statuie mare a Fecioarei Maria învelită în plastic, punând vin de orez musafirilor în niște pahare minuscule. Camera are tavane înalte, iar pe pereți atârnă câteva afișe cu scene din Noul Testament și poze de la nunțile copiilor săi.

Casa uriașă, cu trei etaje, este făcută cu ajutorul copiilor plecați să muncească în Europa. Mai are un băiat în Germania.

În sat există multe case similare, cu două și trei etaje, construite în ultimul deceniu. Unele au fost ridicate lângă colibele în care au locuit odată - mici și sărăcăcioase, gata să se dărâme.

De la balconul „palatului” său, Phan arată spre câmpurile de orez, multe dintre ele acum abandonate. Spune că fermierii nu mai pot face suficienți bani din cultivarea orezului. Astfel, tinerii folosesc „linia” pentru a face călătoria lungă, periculoasă și scumpă în Europa, în speranța unei vieți mai bune.

O rețetă aplicată și în România

Mimi Vu, o activistă care locuiește în orașul Ho Chi Minh, specializată în probleme legate de traficul de persoane și migrație, a spus că pentru mulți tineri vietnamezi riscurile de a căuta de lucru în străinătate merită, pentru că pot câștiga muncind la negru în Europa mult mai mult decât ar câștiga vreodată acasă.

„Acum există deja o tradiție a oamenilor plecați în străinătate pentru a câștiga, care trimit banii acasă. Dovada constă în case: satele au fost transformate de case noi, vehicule, mici afaceri”, a spus Mimi Vu.

Dar un număr din ce în ce mai mare de familii din comunități predominant catolice, precum Do Thanh, sunt cutremurate după descoperirea celor 39 de cadavre într-un camion, miercurea trecută, în Essex, Marea Britanie.

Anchetatorii britanici încă încearcă să stabilească identitățile și naționalitățile celor 39 de victime - opt femei și 31 de bărbați. Fiecare persoană avea câte o pungă cu obiecte personale, între care telefoane mobile, care, însă, erau descărcate.

Autoritățile din Marea Britanie au spus inițial că au crezut că persoanele decedate ar fi putut fi cetățeni chinezi, dar ulterior au revenit asupra declarațiilor, după ce au apărut informații că cel puțin unul dintre pasageri era vietnamez.

Patru persoane au fost arestate în acest caz, trei fiind eliberate pe cauțiune. Șoferul irlandez, de 25 de ani, a apărut luni în fața instanței, fiind acuzat de săvârșirea a 39 de infracțiuni de omor.

Citește și: Șoferi români arestați în Franța. Transportau migranți într-o remorcă frigorifică

O familie în doliu

La mică distanță de casa cu trei etaje a lui Phan, Le Minh Tuan, de 58 de ani, primește vizitatori care ard tămâie în fața unui altar dedicat fiului său. Le este convins că fiul său, Le Van Ha, a murit în camionul din Essex.

„Pe 21 octombrie, a sunat pentru ultima dată și a spus că se pregătește să urce într-un camion (către Regatul Unit - n.r.)", spune Le.

De atunci, Le a spus că telefonul fiului său a rămas închis. Între timp, el a spus că a auzit din surse, pe care refuză să le dezvăluie, că fiul său a fost în acea călătorie finală și fatală.

Chiar dacă guvernul vietnamez abia a început să recolteze probe de ADN de la familii pentru a începe procesul de identificare a victimelor, Le solicită guvernelor britanice și vietnameze să trimită trupul fiului său în țară, astfel încât familia să-i poată face înmormântarea.

Tânărul Le avea 30 de ani, era căsătorit și avea un fiu mic când a plecat din Vietnam, în iulie, anul trecut. A plecat mai întâi spre Malaysia, apoi spre Turcia și Grecia, a spus tatăl său.

Prietenii lui din sat l-au chemat să plece în străinătate, pentru o viață mai bună”, a spus tatăl. „El a spus că va merge în Marea Britanie ca să câștige bani pentru o casă nouă. Era foarte hotărât", a mai spus bătrânul Le.

Pentru a plăti „liniei” o taxa de 700 de milioane de dongi vietnamezi, aproximativ 30.000 de dolari, bătrânul Le a făcut credit la bancă. A girat cu casa și terenul. Când tânărul Le a ajuns în Grecia, soția rămasă în Vietnam a născut un al doilea fiu.

Acum bătrânul Le plânge: „Mi-am pierdut fiul. Mi-am pierdut banii și nu știu cum să cresc acești copii".

Apeluri fără răspuns

La cinci minute de mers cu mașina, Dang Thi Ha așteaptă vestea că fiul său a reușit să supraviețuiască călătoriei peste canal.

A sunat acasă la începutul săptămânii trecute și le-a cerut rudelor să aprindă tămâie pentru noroc, înainte de a urca într-un camion spre Marea Britanie. Nu a mai auzit nimeni de el de câteva zile.

Dang a spus că Vo Ngoc Nam, în vârstă de 28 de ani, a părăsit Vietnamul anul trecut, legal, cu un contract de muncă într-o fabrică din România. A renunțat la locul de muncă din România pentru că i s-a dat jumătate din salariul promis. Familia a plătit 200 de milioane de dongi vietnamezi, în jur de 8.500 de dolari, pentru ca Vo să plece în Germania, unde a lucrat în construcții.

În speranța că va găsi o oportunitate mai bună, Vo și-a propus să ajungă ilegal în Regatul Unit, folosind o „linie de înaltă calitate”.

Sunt extrem de furios pe linie", a spus cumnatul lui Vo, Nguyen Trong Tam. „Au garantat succesul 100%”.

„Cea mai importantă este viața”

Marea Britanie este o destinație populară pentru muncitorii ilegali vietnamezii. În 2018, mai mult de 700 de cazuri suspecte de sclavie modernă și trafic de persoane au fost raportate doar din această țară, a doua cea mai mare sursă străină după Albania, potrivit unei agenții guvernamentale britanice.

Cei mai mulți vietnamezi erau presupuse victime ale exploatării forței de muncă, potrivit cifrelor autorităților.

În noiembrie 2018, guvernele britanice și vietnameze au semnat un memorandum privind traficului de persoane, pentru a face schimb de informații și a lucra împreună pentru a sprijini victimele. „Această colaborare strânsă va fi o armă puternică în lupta împotriva sclaviei moderne", a declarat la acea vreme secretarul britanic de la Interne, Sajid Javid.

Un vecin al familiei Le afectat de tragedia din Essex spune că toată povestea va avea un impact asupra comunității sale.

„După asta, niciun părinte nu le va permite copiilor lor să meargă la muncă peste mări. Pentru că acum este atât de riscant", a spus Ho Van Thanh, proprietarul unui mic magazin.

„Banii sunt importanți. Dar cea mai importantă este viața”, a mai spus el.

(Editor: D.C.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri