Sari la conținut

PR sau realitate? Ce indică imaginile din satelit privind dezmembrarea facilităților nucleare ale Coreei de Nord

Coreea de Nord a început să facă primii pași în direcția denuclearizării? Cel puțin asta sugerează imaginile din satelit realizate până în prezent, după summitul intercoreean de luna trecută.

Monitorizarea prin satelit a suprins o diminuare constantă a numărului de facilități din poligonul de testate Punggye-ri în ultimele săptămâni, scrie Washington Post.

Este dificil de spus dacă este real sau nu ceea ce se petrece în zonă. „Cel puțin, este o mișcare de PR binevenit㔸 spune Jeffrey Lewis, șeful programului East Asia din cadrul James Martin Center for Nonproliferation Studies.

CITIȚI ȘI: Ce va primi Kim Jong-un în schimbul renunțării la programul nuclear, potrivit unui oficial de la Seul

În ultimele două săptămâni, imaginile analizate de echipa condusă de Lewis arată că „cinci sau șase clădiri au început să fie dezmembrate în mod inexplicabil”.

„Clar se petrece ceva acolo”, subliniază Jeffrey Lewis.

CITIȚI ȘI: Kim Jong-Un, mesaj pentru China: „Dezarmarea nucleară rămâne poziţia fermă a Coreei de Nord”

Summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea loc în Singapore pe 12 iunie, a anunţat joi preşedintele american Donald Trump, exprimându-şi speranţa „păcii în lume”.

Președintele american a declarat anterior că ar fi preferat ca întâlnirea să aibă loc în Zona Demilitarizată (DMZ), linia de demarcaţie puternic înarmată şi fortificată care desparte peninsula. Însă Singapore a fost locul ales de către consilierii săi.

CITIȚI ȘI: Kim Jong Un a anunțat că va închide centrul de teste atomice

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a dus la Phenian în două rânduri să se întâlnească cu lKim Jong Un, în vederea pregătirii summitului.

Pompeo s-a întors din a doua vizită în noaptea de miercuri spre joi (ora locală) împreună cu ultimii trei deţinuţi americani în Coreea de Nord.

Informațiile despre o posibilă întrevedere au fost făcute publice de către un înalt oficial sud-coreean încă din luna martie.

 

Pe aceeași temă