Premierul britanic cere acţiuni „radicale” pentru a rezolva criza sistemului de sănătate

Data publicării:
rishi sunak gesticuleaza cu mana
Premierul britanic Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Sub presiune pentru a rezolva criza acută din sistemul de sănătate, premierul britanic, Rishi Sunak, a lansat sâmbătă un apel la o abordare „îndrăzneaţă şi radicală” în cursul unei reuniuni de urgenţă cu experţi şi responsabili din domeniu, scrie AFP.

Sistemul public de sănătate, National Health Service (NHS), deja pus la încercare după ani de subfinanţare, se confruntă cu o iarnă deosebit de grea, în special secţiile de urgenţă ale spitalelor fiind copleşite de dubla epidemie de gripă şi COVID-19, potrivit Agerpres.

Listele de aşteptare sunt tot mai lungi pentru pacienţii care trebuie să fie operaţi, într-un context social tensionat, cu o mişcare socială a asistentelor medicale - prima după mai bine de 100 de ani - şi a personalului ambulanţelor, pe fondul crizei costului vieţii.

Situaţia este de aşa natură încât guvernul, acuzat de inacţiune, a organizat sâmbătă această întâlnire de urgenţă pentru a încerca să găsească soluţii la criză.

În faţa unor experţi din sănătate şi responsabili din domeniu primiţi la Downing Street, Rishi Sunak, care a făcut din sănătate una dintre cele cinci priorităţi ale sale pentru anul următor, a estimat că „o stare de spirit status quo nu va rezolva provocările cu care ne confruntăm”, potrivit afirmaţiilor raportate de agenţia PA.

„În timpul pandemiei, a trebuit să dăm dovadă de îndrăzneală şi radicalitate în felul în care am făcut lucrurile pentru a trece peste asta. Cred că avem nevoie de aceeaşi abordare îndrăzneaţă şi radicală acum”, a adăugat el.

„Împreună astăzi putem defini lucrurile care vor face cea mai mare diferenţă pentru ţară şi fiecare familie, pe termen scurt şi mediu”, a adăugat premierul britanic.

În încercarea de a pune capăt grevelor care afectează sănătatea, dar şi alte sectoare, guvernul a invitat şi sindicatele la discuţii luni.

Asistentele cer în special o creştere puternică a salariilor pentru a face faţă inflaţiei care depăşeşte 10%.

Înaintea acestor discuţii, secretarul general al principalului sindicat din sector, Royal College of Nursing (RCN), Pat Cullen, a estimat că „mingea este clar în terenul premierului” care trebuie „să pună bani pe masă” pentru a creşte mai mult salariile în anul curent.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri