Foto Premierul irakian a supraviețuit unei tentative de asasinat cu o dronă încărcată cu explozibil

Data actualizării: Data publicării:
premierul irakian participa la un briefing cu fortele de securitate
Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi (stânga) a fost vizat de un atac cu dronă-capcană Foto: Profimedia Images

Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a scăpat cu viață după ce o dronă încărcată cu explozibil a vizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, reședința sa aflată în Zona Verde, cartierul securizat din Bagdad, relatează CNN.

ACTUALIZARE ORA 12:40  Tentativa de asasinare a premierului irakian, Mustafa Al-Kadhimi, duminică, la Bagdad, a implicat trei drone, dintre care două au fost doborâte de către gărzile şefului guvernului, au declarat pentru AFP două surse de securitate, relatează Agerpres.

Două drone-capcană au fost doborâte

Cele trei aparate „au fost lansate dintr-o locaţie din apropierea Podului Republicii” şi apoi au zburat spre Zona Verde, unde se află reşedinţa premierului, a precizat una dintre aceste surse, adăugând că două drone au fost doborâte în zbor. Cea de-a treia a reuşit să detoneze încărcătura asupra clădirii, rănind două dintre gărzile de corp ale lui Kadhimi.

Un oficial de securitate din cadrul grupării Kataib Hezbollah din Irak, susţinută de Iran, a respins duminică sugestiile potrivit cărora grupări proiraniene s-ar afla în spatele atacului împotriva premierului irakian. Kataib Hezbollah şi alte miliţii din Irak aliate cu Iranul se numără printre grupurile ostile lui Kadhimi.

Mai multe partide irakiene, în special cele ce reprezintă miliţiile care alcătuiesc unităţile de mobilizare populară ale Irakului (Hashd al-Shaabi) , majoritar şiite şi pro-iraniene, care au suferit o pierdere mare de voturi în comparaţie cu alegerile din 2018, consideră că rezultatele oficiale ale alegerilor au fost falsificate. Susţinătorii lor au organizat o tabără de protest în afara Zonei Verzi timp de aproape două săptămâni.

După atentatul împotriva premierului, care în continuare nu este revendicat, situaţia a revenit la calm la Bagdad, însă a fost desfășurat un amplu dispozitiv de securitate în Zona Verde, scrie AFP.


Știrea inițială:

Mustafa al-Kadhimi a intrat pe Twitter la câteva momente după atac și a făcut apel la calm și reținere „din partea tuturor”.

„Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt bine și printre oamenii mei”, a scris el pe contul său oficial.

Armata irakiană a anunțat ulterior că Mustafa al-Kadhimi nu a fost rănit, este sănătos, iar forțele de securitate iau măsurile necesare după această tentativă eșuată de asasinat.

Inițial, surse din serviciile de securitate declaraseră că o rachetă a căzut peste casa premierului irakian situată în Zona Verde, un perimetru ultraprotejat, situat în centrul capitalei irakiene şi unde se află și Ambasada SUA şi alte clădiri guvernamentale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

O sursă apropiată liderului irakian a declarat, potrivit CNN, că al-Kadhimi, aflat la putere din mai 2020, se întorcea acasă după ce supervizase o acțiune a forțelor de securitate implicate într-o confruntare cu protestatari, la intrarea sudică în Zona Verde. În momentul în care premierul tocmai intra în reședință, o dronă-capcană a țintit respectiva clădire, rănind câteva dintre gărzi și provocând pagube minore, a precizat sursa citată.

După atac, forţele de securitate au fost desfăşurate în număr mare atât în interiorul, cât şi în jurul Zonei Verzi.

resedinta premier irakian atacata profimedia-0641946597
O fotografie dată publicității de biroul premierului irakian Mustafa al-Kadhimi arată pagubele făcute de un atac cu dronă-capcană Foto: Profimedia Images

Tensiuni în creștere în Irak, după alegerile legislative

Atacul nu a fost revendicat deocamdată, dar aceasta survine în contextul unor tensiuni în creștere în capitala irakiană. 

Vineri, o persoană a fost ucisă și câteva zeci au fost rănite după ce susținători ai milițiilor sponsorizate de Iran s-au confruntat cu forțele de securitate irakiene în apropierea Zonei Verzi.

Partidele care reprezintă milițiile susținute de Iran au cerut oamenilor să iasă în stradă și să protesteze după ce au pierdut locuri în Parlament în urma alegerilor legislative anticipate care au avut loc la 10 octombrie în Irak.

Pe de altă parte, atacurile cu rachete împotriva Zonei Verde sunt recurente și vizează adesea sediul Ambasadei SUA, în spatele acestor acțiuni fiind milițiile pro-iraniene. La 31 octombrie, trei rachete au căzut în Mansur, un cartier alăturat, fără a face victime.

SUA condamnă atacul

Departamentul de Stat al SUA a condamnat cu fermitate „aparentul act de terorism” care l-a vizat pe premierul irakian.

„Suntem în strânsă legătură cu forțele de securitate irakiene însărcinate cu apărarea suveranității și independenței Irakului și ne-am oferit asistența în desfășurarea anchetei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Suntem uşuraţi să aflăm că prim-ministrul este nevătămat. Acest aparent act de terorism, pe care îl condamnăm cu fermitate, a vizat inima statului irakian”, a transmis Departamentul de Stat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri