Premierul Israelului a cerut SUA să oprească imediat negocierile cu Iranul pe programul nuclear

Data publicării:
profimedia-0643082479
Premierul israelian Naftali Bennett i-a cerut secretarului de stat american Antony Blinken să oprească negocierile cu Iranul pe pactul nuclear. Foto: Profimedia

Premierul israelian Naftali Bennett a cerut joi Statelor Unite să pună capăt imediat negocierilor privind programul nuclear al Iranului, într-o discuţie telefonică cu secretarul de stat american Antony Blinken, transmite AFP.

„Iranul şantajează nuclear, o tactică de negociere, iar răspunsul la aceasta trebuie să fie încheierea imediată a negocierilor şi măsurile concrete ale marilor puteri” împotriva Teheranului, a argumentat Bennett, potrivit unui comunicat al administraţiei sale.

Premierul israelian s-a referit la informaţii recente care indică faptul că Iranul continuă să îşi mărească stocul de uraniu îmbogăţit la 20% şi a menţionat „încălcări provocatoare ale Iranului în sectorul nuclear, care au loc în acelaşi timp cu negocierile”, a declarat pentru AFP o sursă israeliană, fără a preciza despre ce provocări este vorba.

Israelul, considerată singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, se teme că Iranul, duşmanul său declarat, va deveni în curând o ţară aflată în „prag nuclear”, adică care să aibă suficient combustibil pentru a produce bomba atomică şi de aceea se opune reluării negocierilor în dosarul nuclear iranian.

O înţelegere proastă cu Iranul ar fi „intolerabilă” pentru Israel, a declarat joi şeful Mossadului, David Barnea, la o ceremonie internă a serviciilor secrete israeliene desfăşurată la Ierusalim, conform Agerpres.

„Este clar că, din motive civile, nu este necesară îmbogăţirea uraniului la 60%, că nu este nevoie nici să avem trei uzine de îmbogăţire şi mii de centrifuge active dacă nu există intenţia de a dezvolta o armă nucleară”, a afirmat David Barnea.

În luna aprilie, Iranul şi-a anunţat decizia de a îmbogăţi uraniul cu până la 60% după o explozie la uzina din Natanz, atribuită de Teheran Israelului.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a exprimat joi pesimismul cu privire la posibilitatea de a salva acordul, în pofida reluării negocierilor luni, la Viena. „Ceea ce nu poate face Iranul este să menţină status quo-ul care înseamnă dezvoltarea programului său nuclear în timp ce trenează” la masa de negocieri, a insistat el.

Şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, s-a deplasat la Londra şi Paris la începutul acestei săptămâni pentru a încerca să influenţeze poziţia ţărilor occidentale în favoarea Israelului.

Încheiat între Iran şi marile puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Germania, Regatul Unit), acordul din 2015 este mort după retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018, la iniţiativa preşedintelui Trump, care a reimpus sancţiuni, ceea ce a determinat Teheranul să renunţe la respectarea majorităţii angajamentelor asumate în cadrul pactului nuclear.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri