Premierul Norvegiei a îndemnat copiii din țara sa să se joace cu cei ai refugiaților ucraineni și să-i facă să se simtă bineveniți

Data publicării:
fetita in fata unor desene, la un punct de inregistrare refugiati din norvegia
Aproximativ 14.000 de ucraineni, în cea mai mare parte femei şi copii, s-au refugiat în Norvegia. Foto: Profimedia Images

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, i-a îndemnat pe copiii norvegieni să-i invite pe copiii refugiaţilor ucraineni să se joace cu ei ca să-i facă să se simtă bineveniţi. "Când jucaţi şah sau fotbal, invitaţi-i şi pe ei să vi se alăture", le-a spus oficialul, într-o întâlnire la care le-a explicat celor mici din țara sa ce se întâmplă în Ucraina, cum ar putea fi oprit războiului sau ce este NATO, relatează Reuters.

Circa 14.000 de ucraineni, în cea mai mare parte femei şi copii, s-au refugiat în ţara scandinavă cu 5,4 milioane de locuitori, după începutul invaziei ruse în Ucraina. Guvernul de la Oslo se pregăteşte însă pentru sosirea a până la 100.000 de refugiaţi.

"Când jucaţi şah sau fotbal, invitaţi-i şi pe ei să vi se alăture", a spus Stoere într-o conferinţă de presă dedicată copiilor, la care media "adulte" nu au participat, ci doar au putut-o urmări pe internet.

Copiii au pus guvernului întrebări legate de criza din Ucraina, inclusiv "cum putem opri războiul?", "războiul se va extinde în alte ţări?", "ce este NATO?", dar şi "de ce războiul din Ucraina înseamnă mai mult decât războaiele din alte ţări?".

Premierul norvegian a explicat că, deşi toate războaiele sunt îngrozitoare, cel din Ucraina dobândeşte o semnificaţie sporită pentru că are loc în apropierea Norvegiei.

Nu este prima dată când politicienii norvegieni se adresează copiilor, pe postul naţional de televiziune, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Predecesoarea lui Stoere, Erna Solberg, a ţinut la rândul ei mai multe conferinţe de presă dedicate copiilor, în perioadele cele mai intense ale pandemiei de COVID-19.

Iar la alegerile locale de acum doi ani din Norvegia, liderii politici au luat parte la o dezbatere specială pe un post de televiziune consacrat copiilor, reflectare a unei tendinţe răspândite în general în Scandinavia de a trata cu seriozitate punctele de vedere ale copiilor.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri