Premierul polonez Morawiecki o acuză pe Ursula von der Leyen de „declarații scandaloase”

Data publicării:
Mateusz Morawiecki
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a calificat drept „scandaloase” comentariile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora Uniunea Europeană dispune de instrumentele necesare pentru a acționa față de statele membre, dacă lucrurile o iau „într-o direcție dificilă”, făcând aluzie la repetatele derapaje ale guvernelor polonez sau ungar în ce privește atacurile la democrație și la justiție.

„Afirmația lui Von der Leyen a fost scandaloasă. A spus că Bruxelles-ul are instrumentele să disciplineze Italia dacă ea creează un guvern care să nu fie în favoarea Bruxelles-ului”, a spus premierul polonez, sâmbătă. 

„Este aceasta Europa pe care ne-o dorim? Eurocrații de la Bruxelles să dicteze cum ar trebui să fie guvernul? Acesta nu este stat de drept, este dictat și lipsa statului de drept”, a continuat Morawiecki.

Disputa dintre Polonia și UE este veche, iar cele două părți par să fie constant în dezacord în ultima perioadă. Recent, Comisia a impus o serie de jaloane în domeniul statului de drept pentru Polonia, inclusiv obligativitatea unei reforme a  controversatei camere disciplinare pentru judecători.

Comisia a condiționat accesul Poloniei la fondurile PNRR de atingerea acestor obiective.  

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – și am vorbit despre Ungaria și Polonia – atunci avem instrumentele”, a spus Ursula von der Leyen, într-o referință clară la capacitatea Comisiei de a tăia fonduri alocate guvernelor UE care încalcă statul de drept.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri