Premierul Poloniei cere sancțiuni mai dure: Putin a dat foc Ucrainei, iar Europa încă se mai întreabă dacă e suficient un extinctor

Data publicării:
Mateusz Morawiecki
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cere înăsprirea sancțiunilor europene și occidentale împotriva Rusiei și spune că măsurile de până acum nu sunt „nici pe departe suficiente”.

Morawiecki s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.

Șeful guvernului polonez a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice - microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare - nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Morawiecki a insistat că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată şi a făcut apel la „sancţiuni reale” impuse Rusiei.

În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus Vladimir Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient un extinctor”. Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat şeful executivului de la Varşovia, citat de EFE. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri