Premierul slovac vrea o revizuire a Constituţiei care va afecta și mai mult relația cu UE. Ce schimbare va face Fico în legea supremă

Data publicării:
Robert Fico
Robert Fico. Foto: Profimedia

Premierul slovac Robert Fico a propus o revizuire a Constituţiei pentru a ridica în legea fundamentală „un baraj împotriva progresismului", prin declararea întâietăţii legislaţiei slovace în faţa celei europene în chestiuni de „identitate naţională", precum familia şi politica de gen, demers care, conform criticilor premierului, contravine angajamentelor faţă de UE, relatează marţi Reuters.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie 2023 la conducerea unui guvern de coaliţie. Guvernul său are în parlament o majoritate fragilă care depinde de independenţi, dar amendamentul constituţional propus este susţinut în plus de partidul Creştin-Democrat de opoziţie şi de doi deputaţi ai partidului de asemenea de opoziţie Slovensko.

Amendamentul menţionează recunoaşterea doar a două genuri, masculin şi feminin, impune respectarea Constituţiei în programa şcolară, inclusiv a aspectelor culturale şi etice înscrise în legea fundamentală, şi înăspreşte regulile privind adopţiile. "Republica Slovacă este deplin suverană în toate chestiunile care privesc identitatea naţională", cu precădere cele culturale şi etice, se arată în textul propus.

Într-un raport care însoţeşte propunerea de revizuire a Constituţiei, se afirmă că iniţiativa este deplin conformă cu legislaţia UE, inclusiv în ce priveşte primatul dreptului european în faţa celui naţional. Dar unii parlamentari din opoziţie şi un grup de jurişti în care se regăsesc de asemenea cinci foşti judecători ai Curţii Constituţionale slovace afirmă că această iniţiativă va avea implicaţii majore în relaţiile cu instituţiile UE.

„Amendamentul propus contravine angajamentelor care decurg din dreptul european şi din dreptul internaţional şi creează o bază legală pentru îndepărtarea de valorile Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei", afirmă respectivul grup de jurişti, care mai consideră că "amendamentul poate slăbi sau chiar împiedica aplicarea dreptului internaţional şi a dreptului UE în Slovacia".

Şi ONG-ul Amnesty International protestează, susţinând că acest amendament "nu este o apărare a identităţii sau a suveranităţii, ci un act deliberat şi viclean de a deconecta Slovacia de la sistemul şi structura protecţiei internaţionale a drepturilor omului".

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când se dă drumul la aerul condiţionat în maşină pentru a o răcori repede şi pentru a consuma puţin...
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, în robă, alături de mama ei, după ce a absolvit a doua facultate la 43 de ani. Cum a...
Pro FM
Fiul lui Cher, Elijah Blue Allman, spitalizat de urgență după o supradoză: „Este norocos că a supraviețuit”
Film Now
Dakota Johnson, val de critici despre industria de la Hollywood: „Totul e un haos!” Artista, revoltată de...
Adevarul
Ce părere aveau americanii despre români acum un secol jumătate. „Moldo-vlahii au fost poporul cel mai rău...
Newsweek
Toți pensionarii au pierdut la pensie între 64 de lei și 350 lei. Ce vești rele mai vin în 2025?
Digi FM
Nunta lui Jeff Bezos, programată la Veneţia, declanşează un val de nemulțumiri. Unii localnici acuză că...
Digi World
Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor și sfaturi pentru temperatura ideală...
Digi Animal World
Cum a reușit un bărbat să-și dreseze pisicile pentru a zbura liniștit cu avionul: „Necesită răbdare...
Film Now
Filmul care debutează remarcabil în box office-ul nord-american, în timp ce „M:I8” trece de 500 milioane...
UTV
Prințul William, fotografii emoționante de Ziua Tatălui alături de cei trei copii