Premierul turc retrage legea care îi ierta pe violatorii care se căsătoreau cu victimele minore

Data publicării:
protest istanbul fata violata

Premierul Binali Yildirim a anunţat marţi dimineaţă că parlamentarii AKP vor retrage un proiect legislativ controversat, care permitea achitarea bărbaţilor inculpaţi pentru abuzarea sexuală a unor minore, dacă aceştia acceptau să se căsătorească cu victimele lor. Mii de persoane au protestat în weekend în marile oraşe turce faţă de propunerea legislativă, care ar legitima, în opinia acestora, violul, transmite Hurriyet Daily News.

protest istanbul fata violata

Potrivit proiectului legislativ, pentru orice abuz sexual comis înainte de data de 16 noiembrie, inculpatul va fi achitat dacă s-a căsătorit deja cu victima sa.

#NuPoțiLegitimaViolul. În Turcia, acest hashtag a explodat pur și simplu pe rețelele sociale, după ce parlamentul a votat, joia trecută, una dintre cele mai șocante legi. Propusă de guvern, acest text suspendă condamnarea unei persoane care se face vinovată de agresiune sexuală asupra unui minor, dacă...își ia în căsătorie victima. Măsura se va aplica retroactiv.

„AKP (partidul la putere - n.r.) a trecut prin Parlament un text care îi iartă pe cei care se căsătoresc cu copilul pe care l-au violat”, a rezumat, pe Twitter, Özgür Özel, deputat al Partidului Democrat (de opoziție).

Ideea care stă la baza acestei legi este, de fapt, dezincriminarea cuplurilor în care unul dintre soți este minor, într-o țară în care sunt frecvente căsătoriile între un bărbat adult și o fată minoră.

Parlamentul a votat joi seara această lege în primă lectură, un al doilea vot urmând să aibă loc în zilele următoare. Dacă va fi adoptată legea definitiv, 3.000 de persoane ar putea scăpa de închisoare, pentru că textul se va aplica retroactiv.

Măsura permite suspendarea condamnării unei persoane care a comis o agresiune sexuală asupra unui minor până la data de 11 noiembrie 2016, dacă autorul faptei se căsătorește cu victima. Măsura se va aplica retroactiv, o singură dată, a precizat vineri premierul Binali Yildirim.

Apărătorii drepturilor copilului sunt revoltați, dar ministrul justiției, Bekir Bozdag, susține că prevederile legii au fost relatate deformat, iar textul este menit, de fapt, să-i protejeze pe minori.

Sunt frecvente căsătoriile în care fetele nu au atins vârsta legală. Ele nu cunosc prevederile legale. Au copii, după care tatăl merge în închisoare, iar copiii rămân singuri cu mama lor”, argumentează oficialii turci.

În plus, ei au arătat că guvernul a înăsprit pedepsele cu închisoarea pentru viol. În fapt, spun apărătorii drepturilor omului, propunerea de lege votată joi seara contrazice o reformă votată chiar în această vară, prin care sunt pedepsite actele sexuale cu o persoană mai mică de 15 ani, acestea fiind considerate abuzuri sexuale.

Amnesty International a denunțat propunerea de lege votată joi seara și a subliniat că, pentru a justifica eventualele contradicții legislative, ministrul justiției a folosit termenul echivoc de „agresiune sexuală fără constrângere” în cazul noii legi.

În Turcia, vârsta minimă legală pentru căsătorie este în prezent de 17 ani, dar sunt acceptate și căsătoriile de la 16 ani, dacă există acordul unui judecător.

Căsătoriile premature sunt însă o realitate în Turcia, mai ales în estul rural al țării, unde fetele sunt sub presiunea familiei și rar se pot împotrivi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri