Presa străină compară protestele cu Revoluția din 1989

Data publicării:
170203_PROTEST_SEARA_4_04_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Presa străină compară protestele din ultimele zile din România cu Revoluţia din 89. Marile publicaţii şi televiziuni străine acordă spaţii largi pentru descrierea evenimentelor din ţara noastră, dar publică şi analize despre contextul în care au loc protestele din România.

„A patra zi de proteste în România”, titrează Reuters, adăugând că sute de mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti şi alte 70 de oraşe, manifestând paşnic pentru a cere retragerea imediată a ordonanţei de modificare a Codurilor Penale.

Peste 300.000 de oameni au umplut străzile marilor oraşe, un nou record de participare, scrie şi Bloomberg. Este cea mai amplă mişcare de protest din istoria modernă a ţării, adaugă agenţia de presă.

Euronews face o analiză comparativă a protestelor de acum şi Revoluţia din 1989. Atunci, românii luptau pentru democraţie, în timp ce acum spun că protestează ca să nu piardă o parte din ce au câştigat. Euronews face şi o analiză a corupţiei din România.

„Între 2014 şi 2016, 1.171 de persoane, printre care politicieni cunoscuţi pe plan naţional sau local, precum şi oficiali de rang înalt, au fost condamnaţi pentru abuz în serviciu, cu prejudicii totale de peste un miliard de euro. Este principala infracţiune pe care o modifică actuala reformă guvernamentală”, explică Euronews.

Criza românească se adânceşte, titrează cotidianul britanic „The Guardian”. Jurnaliştii menţionează intervenţia Avocatului Poporului, dar şi pe cea a Bisericii Ortodoxe.

Şi Deutsche Welle semnalează adâncirea crizei. Ultima oară când România a avut parte de proteste atât de ample a fost în 1989, când a fost înlăturat dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu, se spune într-un articol de pe site-ul televiziunii germane, care adaugă: ordonanţa de guvern le-a amintit multora de corupţia acelui regim.

Încă o mobilizare record în România, titrează Le Figaro, în timp ce La Tribune publică un material intitulat „Cinci lucruri de ştiut despre manifestaţiile anticorupţie din România” - de la motivele celor care protestează, până la situaţia corupţiei din ţara noastră.

Peste Ocean, Fox News publică pe pagina electronică un material în care îi trece în revistă pe „bogaţii şi puternicii” care au de câştigat de pe urma ordonanţei care a scos oamenii în stradă, de la Liviu Dragnea şi Victor Ponta, până la Cristian Borcea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri